Wat is de beste ledlamp voor welke kamer?

Ledlampen zijn de grootste vernieuwing in verlichting sinds de komst van elektrisch licht. Ledlampen zijn een stuk zuiniger, starten zeer snel op en gaan tot 20 jaar lang mee. Daarnaast worden deze lampen niet heet, dus er kan geen brand door ontstaan en je kunt je handen er niet aan verbranden. Al met al zijn ledlampen zeer milieuvriendelijk. In een tijd dat duurzaamheid erg belangrijk is, is het goed om over te stappen naar ledlampen. Ledlampen zijn er in allerlei vormen, kleuren en kleurtemperatuur, dus welke lamp past het beste in welke kamer?

Woonkamer

De woonkamer is vaak de plek waar van alles gebeurd, bijvoorbeeld tv kijken, een boek lezen en bezoek verwelkomen. Voor al deze activiteiten heb je weer een ander soort licht nodig. Omdat het voornamelijk een gezellige en comfortabele ruimte is, raden we aan om warm wit licht op te hangen met kleurtemperatuur tussen de 2700-3300K. Calex lampen zijn hippe lampen met deze kleurtemperatuur. Naast de basisverlichting, is er nog de mogelijkheid om sfeerverlichting en functionele verlichting toe te voegen. Met sfeerverlichting kun je makkelijk de sfeer van de ruimte aanpassen naar je wens van dat moment. Functionele verlichting is fijn als bijvoorbeeld spot of staande lamp zodat je goed je boek kunt lezen. 

Keuken

In de keuken is het fijn als je goed ziet wat je doet, functioneel licht is dus van belang in de keuken. Functioneel licht in de keuken is vooral handig in de vorm van spotjes zodat je niet in je eigen licht staat als je aan het koken bent. Daglichtlampen zijn dus erg geschikt voor in de keuken, dat is licht met een kleurtemperatuur van 5300K en daarboven. Is de keuken ook de plek waar je eet? Dan adviseren wij ook om te kiezen voor sfeervolle verlichting om de ruimte gezelliger te maken.

Badkamer

In een badkamer is helder en fris licht fijn. Als je dit als plafondlamp gebruikt met mat glas krijg je een diffuus licht in de badkamer. Extra licht bij de spiegel is aan te raden zodat je daar alles goed ziet. Bij lampen op de badkamer is het wel belangrijk dat je op de IP-waarde van lampen let. Ledlampen in de buurt van je bad, douche of wastafel moeten een IP-waarde hoger dan 65 hebben en in de rest van de ruimte moet het minimaal een IP-waarde van 44 hebben. Dit is belangrijk in verband met de veiligheid omdat het een ruimte is waar vocht is en dat kan gevaarlijk zijn als je ledlamp met een te lage IP-waarde hebt. OSRAM lampen hebben veel ledlampen met IP-waarde vanaf 44.

Slaapkamer

Voor een slaapkamer is het aan te raden verschillende soorten licht te gebruiken. Als basisverlichting is het mooi om wat warmer licht te hebben voor de sfeer. Je zou eventueel de basisverlichting dimbaar kunnen maken zodat je het per moment van de dag kan aanpassen aan je wensen. Als je je kledingkast in de slaapkamer hebt, is het fijn om daar in de buurt een daglichtlamp te hebben zodat je goed je kleding kan zien wanneer je je kleding combineert. Een nachtlampje is ook aan te raden als je bijvoorbeeld leest in bed, dit is minder fel voor je partner.  

Werkkamer

Voor een werkkamer is licht erg belangrijk om overbelasting van je ogen te voorkomen tijdens het werken. Goede basisverlichting en een bureaulamp met koel wit licht zorgen voor goede concentratie en goed zicht, de lichttemperatuur van koel wit licht is 3300-5300K. 

Gang

De ruimte waar jij en je bezoek het huis binnenkomen, de gang. Het is belangrijk om heldere verlichting hier te hebben, zodat je goed ziet waar je loopt. Als je de trap in de gang hebt, is het belangrijk dat deze ook goed verlicht is om ongelukken te voorkomen. 

Na het lezen van dit artikel zal je wel duidelijk zijn geworden hoe belangrijk licht is voor je huis. Maar dat is een goed teken want als je deze licht tips nog niet kende, kun je van je huis nu een nog fijnere plek maken. Naast de kleurtemperatuur van licht is er ook veel verschil in het uiterlijk van lampen dus kies hier zeker wat bij jou huis en smaak past. Wij wensen jou veel plezier en succes met het toepassen van verschillende Ledlampen in jouw huis. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *