3 tips voor een genderneutrale babykamer

3 tips voor een genderneutrale babykamer
3 tips voor een genderneutrale babykamer

Een genderneutrale babykamer is ingericht op een manier waarbij er geen duidelijke mannelijke of vrouwelijke kenmerken zichtbaar zijn. Dit geldt voor het kleurgebruik, mogelijke hobby’s, beroepen en interesses bij bijvoorbeeld het speelgoed, muurprints of andere decoratieve elementen. Wanneer je gaat shoppen voor babyspullen kom je veel gender bevestigende producten tegen, voor ‘stoere’ jongens of ‘schattige’ meisjes. Lang niet alle ouders hebben hier behoefte aan, en kiezen liever voor een meer neutrale inrichting.

1. Laat je inspireren door de natuur

De natuur is van iedereen, daar vind je alle kleuren van de regenboog. Kies voor kleuren die ook in de natuur voorkomen, daar is volop keuze in natuurlijk! Je kunt een bloemmotief doorvoeren, een sprookjesbos inrichten of een jungle met allerlei ‘wilde’ dieren als knuffels of als muursticker. Als bonus tip kun je muurstickers zonder lijm kopen die je later eenvoudig kunt vervangen, als jouw kind een eigen voorkeur heeft ontwikkeld.

2. Elektrisch rolgordijn

Als raamdecoratie of gordijnen kies je niet voor een superhelden motief en ook niet voor harde kleuren, maar voor een elektrisch rolgordijn met een lichte en neutrale kleur. Een lichte kleur maakt de ruimte optisch groter, dat is bij een babykamer vaak heel welkom. Licht wordt ook beter gereflecteerd waardoor het licht de ruimte beter vult voor een hogere zichtbaarheid in de kamer. Dat merk je ook bij minder fel licht. Automatische rolgordijnen zijn ideaal als je beide handen moet gebruiken om de baby te verschonen of in bed wilt leggen. Koppel de raamdecoratie aan een lichtsensor zodat de automatische rolgordijnen in de avond sluiten en in de ochtend weer openen.

3. Spelen met kleur

Een heel interessante truc is spelen met kleuren en licht. We gaven al aan dat lichte, neutrale kleuren een goede basis vormen voor de babykamer. Met gekleurde verlichting kun je de sfeer in de kamer direct veranderen. Soms is het een wilde boel met disco verlichting, de andere keer donkerblauw me een beetje geel voor een sterrenhemel van licht. Je kunt dit bereiken met LED verlichting, centraal met smart lights of als accent met kerstverlichting. Door hardboard met perforaties (of vormen) voor een LED lamp te plaatsen creëer je snel een sterrenhemel. Maak later met jouw kind een nieuwe plaat waar ze zelf hun eigen creativiteit in kunnen botvieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *