4 tips om hitte uit je huis te krijgen


Wil je ervoor zorgen dat de temperatuur in je huis of overkapping daalt? We geven vier tips. 

Hitte in huis: je kunt er helemaal gek van worden, zeker als je er slechter door slaapt. Je krijgt het vervolgens nóg warmer als je je ook nog gaat opwinden. Daarom is het wellicht verstandig om een aantal verkoelende maatregelen te overwegen. We gingen op onderzoek uit en het resultaat daarvan vind je in onderstaande vier tips. 

1.Airco

Als we het begrip airco breed opvatten, kun je er meerdere kanten mee opgaan. Zo kun je goedkoop beginnen met een ‘zelfgemaakte’ airco. Zet hiervoor twee flessen met bevroren water voor een ventilator en voilà: je simpele doe-het-zelfairconditioning is een feit. Wil je het serieuzer aanpakken, dan kun je eerst overgaan op een mobiele airco. Dat is een airconditioning op wielen waarbij je een afvoerslang hangt buiten je huis. Een stapje verder ga je met een vaste airco, waarbij je binnen alleen een ventilator hebt en buiten de warmtewisselaar plaatst op bijvoorbeeld je dak. 


2. Bomen

Een serieuze oplossing tegen hitte vind je bij moeder natuur, in de vorm van bomen. Als je ze tactisch plaatst kunnen bomen uitstekend werken om de temperatuur binnenshuis te verlagen. Ze verkoelen op de eerste plaats passief. Een boom zorgt met zijn bladeren voor schaduw en zo daalt de temperatuur onder zijn bladerdak.  Het actieve koelvermogen van bomen wordt veroorzaakt doordat water verdampt uit de bladeren. Dit heeft vervolgens een verkoelend effect op de lucht en daarmee de temperatuur.  Het loont dus zeer de moeite om een boom voor je huis te plaatsen die als een organische superparasol tegelijkertijd de zon tegenhoudt en de temperatuur verlaagt.


3. Zonwering

Als je je huis hebt uitgebreid met een terrasoverkapping of serre, dan kun je investeren in een goede zonwering om de temperatuur te verlagen. Het kan al snel de nodige graden schelen als je voor een effectieve zonwering kiest. Dit is zeker het geval als je een glazen dak hebt op je serre. Glas ziet er luxueus uit, maar schijnt de zon er direct op, dan kan het al snel te heet worden. Een goede zonwering kan ervoor zorgen dat je zonder te zweten kunt blijven genieten. Wil je juist op koudere dagen wel meer zon, dan klap je de zonwering natuurlijk weer in. 


4. Ramen opengooien

Een gratis oplossing om hitte uit je huis te verdrijven is het slim openen en sluiten van de ramen. Het beste kun je in de ochtend zoveel mogelijk ramen tegen elkaar open zetten. Zo kan de koele lucht erin en de warme, vaak vochtige lucht, eruit waaien. Let hierbij wel goed op dat het buiten ook daadwerkelijk kouder is dan binnen, anders zal je weinig verschil in temperatuur merken. Sowieso moet je op tijd de ramen weer sluiten en daarna je huis zo donker mogelijk maken, want anders loopt het kwik binnenshuis weer snel op. Hoewel een ogenschijnlijk verkoelend briesje fijn aan kan voelen, kun je overdag beter het raam sluiten. De wind kan dan wel fris aanvoelen, het is net als een ventilator: die verplaatst alleen warme lucht maar koelt hem niet af.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *