5 tips om flink te besparen op een verbouwing

Voor een gemiddelde verbouwing moet je al snel op een paar duizend euro of meer rekenen. En dat is natuurlijk best een fikse investering, zeker in deze dure tijden. Toch zijn er een aantal mogelijkheden om te besparen op een verbouwing. Soms is een verbouwing ook helemaal niet nodig, maar kun je een badkamer of keuken op een andere manier nieuw leven inblazen. Hoe je dit doet? Lees onze tips!

Keukenverbouwing

In de top drie verbouwingen in huis staan natuurlijk sowieso de keuken en de badkamer. Belangrijk is om je badkamer en keuken op tijd te vervangen in verband met de waarde van je huis, na tien jaar zijn deze meestal toe aan vernieuwing. Maar je hoeft niet altijd voor een complete verbouwing te kiezen. Met onderstaande tips kun je je keuken ook een compleet nieuwe look geven:

  • Laat bijvoorbeeld nieuwe folie op je kastjes plaatsen of schilder of spuit de panelen zelf in een fris kleurtje.
  • Ook mooie nieuwe design handgrepen doen wonderen in je oude keuken.
  • Koop een tweedehands keuken en plaats deze zelf. Of plaats tweedehandsapparatuur in een nieuwe keuken.
  • Zijn er maar een paar kastjes lelijk of is alleen je aanrechtblad kapot? Dan kun je ook alleen deze onderdelen vervangen en de rest laten staan.
  • Is je keuken outdated? Denk dan aan een nieuwe gelamineerde achterwand of een mooie accentmuur van geometrische tegels of houtstrips om je keuken nieuw leven in te blazen.

Badkamerverbouwing

Op de tweede plaats staat natuurlijk de badkamerverbouwing. Heb je een zeer oude outdated badkamer? Tja, dan ontkom je vaak niet aan een verbouwing. Maar ook hier kun je de kosten laag houden door zoveel mogelijk zelf te doen. Koop je tegels en sanitair bijvoorbeeld bij een discounter of dumpstore. Ook kun je sanitair en kranen soms prima tweedehands kopen. Soms is een deel van je sanitair nog in goede staat en kun je dit hergebruiken. Is je badkamer nog in redelijk goede staat? Denk dan eens aan het vervangen van de voegen en kit, tegelstickers, een accentmuur, mooie accessoires of een mooi luxe wastafelmeubel. Een paar kleine veranderingen maken vaak een groot verschil.

Lager BTW tarief

De overheid heeft de BTW-tarieven op sommige werkzaamheden verlaagd. En dat kan flink wat geld schelen. Je betaalt dan geen 21% BTW maar slechts 9%. Check wel ook even of je voldoet aan de eisen. De tariefverlaging voor schilderwerk geldt bijvoorbeeld alleen voor huizen van twee jaar en ouder. Het verlaagde BTW-tarief geldt voor de volgende werkzaamheden:

  • Schilderwerk
  • Stucwerk
  • Isoleren
  • Behangen

Subsidie

Misschien wil je ook het energielabel van je huis verbeteren. Bijvoorbeeld door middel van betere isolatie. Denk bijvoorbeeld aan kruipruimte- en spouwmuurisolatie of dubbel glas. Vaak kun je op dit soort verbouwingen een fikse subsidie krijgen van de overheid. Via de energiesubsidiewijzer online kun je bekijken hoeveel subsidie je krijgt. Zo blijft de investering laag en profiteer je van een lager energieverbruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *