Niets is zo lekker om de zacht ondergrond van gras onder je voeten te voelen wanneer je wilt genieten van de natuurlijke omgeving van je tuin. Nu moet je die nog aanleggen.
Gezonde omgeving
Geen tuin is hetzelfde en zijn ook niet allemaal even goed geschikt om gras aan te leggen. Dit is voor afhankelijk van voldoende zonlicht, voldoende vocht in de omgeving en temperatuur.
Zonlicht
Gras heeft zonlicht nodig om te kunnen groeien, als de tuin niet voldoende zonlicht krijgt dan is gras aanleggen geen optie. Kunstgras is dan nog wel een optie maar haalt het totaal niet bij echt gras.
Vocht
Net zoals zonlicht is water ook nodig voor gras om te groeien. De ideale vochtigheid waarmee gras het beste groeit is tijdens perioden dat er geen overvloed aan regen is. Hierdoor kan de grond ook zeer modderig worden wat de grond onder het gras slecht maakt voor gras om te groeien.
Temperatuur
De ideale temperatuur voor gras ligt boven de 10 graden Celsius. Onder deze temperatuur groei gras niet. Daarom is het ook verstandig om gras aan te leggen in het voorjaar wanneer het warmer begint te worden. Zo kan gras voldoende groeien tot in het najaar.
Grond
De grond waar graszoden op aangelegd worden moet geschikt zijn voor het gras om te kunnen voeden en wortel te schieten. Een goede grond is dan voorbereid met een laag bemeste aarde. Dit kan ook als het zandgrond betreft, tegenwoordig is gras steeds geschikter gemaakt om ook op deze grondsoort te groeien mits dit bemest is.
Graszoden aanleggen
Je kunt gras zelf zaaien en kweken maar voor een snel resultaat ligt de voorkeur voor veel mensen bij kant en klare graszoden aanleggen.
Bewerken van de grond
Voor de aanleg van de graszoden dient eerst de grond bewerkt te worden om het gras een kans van slagen te geven om zich te hechten. Hierbij spit je eerst de grond af tot 50cm diep en voorzie je de losgemaakt grond van een laag bemeste aarde.
Na het bewerken van de grond maak je deze weer helemaal egaal zodat de aangelegde graszoden overal op gelijke hoogte liggen en je geen kuilen hebt. Hierbij maak je de grond weer plat door deze aan te lopen of beter nog strak te trekken met een grote rol of met een grote plank trekken over het gazon. Hierna kun je grond op de bovenste laag een beetje rul maken zodat de graszoden goed kan aanhechten.
Graszoden uitrollen
Nu kan je de graszoden uitrollen waarbij het belangrijk is dat de grond niet te nat is dus laat de grond eerst voldoende droog zijn.
Rol de stroken uit en leg deze zo naad dicht tegen elkaar aan. Daarna kun je graszoden aanstampen om deze zo goed mogelijk tegen de ondergrond aan te krijgen voor een goede hechting. Het is voor de eerste twee weken dan ook goed om het gras meerdere keren per dag te bespreken wat de wortelgroei stimuleert voor een nog betere aanhechting.