Aan dit klusje in huis had je nog niet gedacht

Aan dit klusje in huis had je nog niet gedacht

Er komt veel kijken bij het runnen van een huishouden en het onderhouden van een huis. Een huis heeft nou eenmaal af en toe onderhoud nodig. Maar misschien is er wel een plek in huis die je aan het vergeten bent. Daarom in deze blog alles wat je moet weten over het onderhouden van de kelder. Of eigenlijk in het specifiek alles over vocht in kelder.

Hoe ontstaat het?

Hoe kom je nou aan een vochtige kelder? Doordat kelders ondergronds liggen zijn het automatisch de meest vochtige plek in huis. Maar er zijn nog een aantal andere zaken die een kelder extra vochtig kunnen maken. Bijvoorbeeld doordat een kelder minder goed geventileerd wordt. Daarnaast is de kelder omringt door grondwater en vochtige grond. Dit kan op zwakke plekken door de muur heen komen. Dit kan erger worden bij heftige regenval omdat de waterstand hierdoor langdurig hoger kan komen te staan. Een andere reden voor overtollig vocht in de kelder kunnen lekkages of scheuren zijn. Door achterstallig onderhoud of simpelweg ouderdom van huizen kunnen er scheuren ontstaan die lekkages geven. Doordat er dus zoveel manieren zijn waarop er overtollig water in de kelder kan komen, wordt er in erg vochtige kelders vaak gebruik gemaakt van een drainagesysteem. Helaas kunnen deze ook verstopt of defect raken waardoor er toch weer vocht blijft staan.

Welke problemen levert dit?

Te veel vocht in de kelder kan veel problemen geven. Zo kan muurverf afbladderen of kunnen andere afwerklagen loslaten. Daarnaast kun je verschillende soorten vlekken krijgen in de muur en gaat hout rotten. Het is ook niet goed voor de spullen in de kelder en uiteindelijk kunnen er ook schadelijke zwammen en schimmels gaan groeien. Dit is natuurlijk erg vervelend en moet voorkomen worden.

Hoe los je het op?

Om op een veilige en prettige manier gebruik te kunnen blijven maken van je kelder is het van belang om vochtproblemen op te lossen. Maar hoe doe je dit? Elke oorzaak van vochtproblemen heeft een eigen oplossing. Het oplossen van deze problemen is maatwerk. Daarom zou ik aanraden om hier een professional voor in te schakelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *