Binnen bouw- en renovatieprojecten wordt veelvuldig gebruik gemaakt van acrylaatkit. Deze kit wordt nog weleens verward met siliconenkit, maar er zijn enkele verschillen tussen deze twee. Acrylaatkit is een kit van hoge kwaliteit, is erg duurzaam en wordt makkelijk en snel verwerkt.
Verschil acrylaatkit en siliconenkit
Beiden soorten kit worden gebruikt als afdichtmiddel en ze lijken qua producteigenschappen en uiterlijk veel op elkaar. Ze zijn daarbij beide flexibel en na droging ontstaat er een rubberachtige substantie. Echter: acrylaatkit droogt sneller dan siliconenkit en hier kan bovendien overheen worden geschilderd. Siliconenkit is flexibeler en is waterbestendig. Deze laatste kit is dus geschikt voor bijvoorbeeld toepassing in een vochtige omgeving zoals de badkamer. Siliconenkit is glanzender qua tint en is wat kleveriger, wat goed te merken is als je ze met elkaar vergelijkt na het aanbrengen of wanneer je de beide soorten tussen je vingers laat glijden. Ook bij het verwijderen van de kit, is een verschil merkbaar. Siliconenkit laat los in lange slierten, acryl breekt sneller af. Er is overigens tegenwoordig ook een aanbod aan kit op basis van acryl die waterbestendig is. Deze kan geschikt zijn in omgevingen die niet “werken” maar wel vochtig zijn of kunnen worden.
Mogelijke toepassingen acrylaatkit
Acrylaatkit is in sommige gevallen goed overschilderbaar. Dit kan van pas komen bij nieuwbouw- of renovatiewerkzaamheden. Deze kit wordt vaak toegepast bij voegen die worden afgeschilderd of afgekit. Daarbij is deze kitsoort ook uitermate geschikt voor het afdichten of vullen van gaten. Acryl is namelijk niet zo elastisch als bijvoorbeeld siliconenkit en is stugger. Er zitten verschillen in de mate van overschilderbaarheid en korreligheid. Let hier dus op, voordat je met een bepaald project aan de slag gaat. Acrylaatkit met een hoge mate van korreligheid, zijn bijvoorbeeld geschikt voor renovatie van oppervlaktes met pleister-rijke structuren. Aan te raden is dat, wanneer je de kit gaat overschilderen, je verf op basis van waterbasis neemt. Laat je daarnaast adviseren of de gebruikte acryl en verf goed met en op elkaar werken.
Overschilderbaar
Als je de acryl wil bewerken met verf, let dan op een aantal zaken. Kit alle randen zoveel mogelijk direct achter elkaar af. Het is belangrijk dat de acryl volledig is opgedroogd, voordat je deze gaat bewerken met de verf. Meestal is de kit na zo’n twee uur opgedroogd. Kun je hier niet op wachten, dan zijn er ook andere soorten beschikbaar die sneller drogen. Dit zorgt voor het mooiste effect na bewerking. Schilder vervolgens alle randen met de daarvoor geschikte verf. Je zult zien dat dit prima gaat over de opgedroogde acryl-vlakken. Probeer zoveel mogelijk dezelfde hoeveelheden verf over de verschillende vlakken uit te strijken. Zorg sowieso dat je voldoende verf van dezelfde kleur hebt om eventuele kleurverschillen te voorkomen. Het is daaromtrent van belang dat je tenminste per wand dezelfde verf gebruikt.
Er is dus een grote diversiteit aan soorten kit en soorten acrylaatkit. Het is daarom altijd aan te raden om je goed te laten adviseren door kitxpert, voordat je met je werkzaamheden begint. Op deze manier ben je ervan verzekerd, dat je de juiste kit voor de juiste toepassing gebruikt.