Het kon nauwelijks onopgemerkt blijven: de rotan trend. Meubelwinkels en Woonmagazines staan er vol mee. Rotan meubelen of accessoires geven een natuurlijke, casual uitstraling aan je huis of tuin en passen naadloos in je inrichting. Dit geeft de tropische uitstraling die iedereen wenst. Maar wat is rotan precies?
Wat is rotan?
Rotan is een harde soort liaan die groeit in regenwouden. Het is een materiaal dat afkomstig is van de rotanpalm (Calamus rotang). De overgrote meerderheid van rotansoorten zijn klimplanten, maar er zijn veel verschillende soorten rotan. Ze komen voornamelijk voor in Maleisië, Zuid-China, Sri Lanka, Australië en in het westerse deel van de Stille Oceaan tot aan Fiji. Sommige soorten groeien in Midden-Afrika.
De dikte van de rotanstengel varieert in dikte van 3 millimeter tot bijna 10 centimeter. De lengte varieert bij de volwassen soort van 10 centimeter tot 200 centimeter!
Rotan, riet of bamboe?
Rotan is een heel mooi en natuurlijk materiaal waar je meubels, rotan manden, fruitvazen en nog veel meer van kunt maken. Rotan wordt vaak verward met riet of bamboe; het lijkt tenslotte erg op elkaar. Maar dit is niet hetzelfde.
Riet is een waterplant en kan niet worden gebruikt om meubels of bloempotten van te maken. Hiervoor is het materiaal niet sterk genoeg. Daarom is de formulering “rieten stoel” eigenlijk onjuist, maar deze wordt wel veel gebruikt.
Bamboe is een grassoort. Bamboestengels zijn samengesteld uit parallelle bundels vezels; ze zijn hol van binnen en hard van buiten. In de bouw wordt bamboe voornamelijk gebruikt als vervanging voor hout. Ook bamboe zie je vaak terug in woninginrichting.
Hoe verzorg je rotan?
Heeft u rotan meubels of accessoires in uw tuin? Rotan is bestand tegen zware regen; de oorsprong ligt immers in het regenwoud. Zorg er wel voor dat je rotan meubelen niet te lang vochtig laat. Dek uw rotan tuinmeubelen in de zomer af tegen de zon om te voorkomen dat het materiaal uitdroogt. Het is raadzaam om ze in de winter naar binnen te verplaatsen.
Heb je rotan meubelen in huis? Dan hebben we nog wat tips. Zoals we al hebben aangegeven, is te droge lucht ook niet goed. Maak uw meubelen daarom af en toe nat met plantenspray. Als u rotanmeubels wilt reinigen, kunt u dit doen met lauw water, een beetje zeep en een zachte borstel. Voeg eventueel een beetje zout toe om te voorkomen dat de meubelen zo snel uitdrogen.
Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen bij Het Mandenhuys.