Alles wat je moet weten over verticuteren!

Wil je van een mooi groen gazon genieten? Dan moet het goed onderhouden worden. Hier kan dan ook het verticuteren van het gras bij horen. Wellicht heeft u de term al wel eens vaker voorbij horen komen, maar weet je ook wat het precies inhoudt? In dit blogartikel vertellen we je exact wat er te weten valt over het verticuteren van het gazon om hem stralend te houden voor de zomer.

Wat houdt verticuteren in?
In iedere laag gras of ieder gazon ontstaat van nature een lag van mos en dood gras en onkruid. Deze laag wordt de viltlaag genoemd. De functie van deze laag is het beschermen van het gras tegen een te warme temperatuur en het gaat het verliezen van water tegen. Op het moment dat deze laag dikke dan één centimeter wordt, heeft het echter geen goede functie meer. Het zorgt er dan voor dat voedingsstoffen voor het gras, zuurstof en bijvoorbeeld mest niet meer op een goede manier opgenomen kan worden. Het gevolg hiervan zal zijn dat het gras verstikt en gaat verzuren. Hierdoor kunnen er bruine en/of gele plekken in het gras verschijnen. Uiteindelijk kan dit resulteren in het afsterven van het gras.
Wanneer je er voor gaat kiezen om het gras te verticuteren, zorg je ervoor dat de oude viltlaag verwijderd wordt. Hierdoor kan het gras weer ademen, krijgt het voldoende water en kunnen de voedingsstoffen weer goed opgenomen worden. Hierdoor zal het gras weer opnieuw kunnen gaan groeien. Ook worden door het verticuteren de wortels doorgesneden van het mos. Dit zorgt ervoor dat er niet direct weer een dikke moslaag op komt.

Wanneer en hoe vaak moet je verticuteren?
Het verticuteren doe je maximaal twee keer per jaar. Het is verstandig om in het voorjaar het gras voor de eerste keer te verticuteren. Dit gebeurd dan veelal ook in de maanden april of (begin) mei. De reden hiervan is omdat het gras in deze periode gaat beginnen met groeien. Hierdoor kan het na het verticuteren erg gemakkelijk zichzelf herstellen. Daarnaast kun je er voor kiezen om in het najaar het gazon nogmaals te verticuteren. De viltlaag groeit in de zomer namelijk weer fors door. Als je het dan in het najaar weer verwijderd, is het gras goed opgewassen tegen de zomer. Het is voornamelijk aan te raden als de bodem van het gazon bestaat uit veen- of kleigrond. Dit heeft er mee te maken dat deze soorten bodemgrond vele malen zuurder zijn. Hierdoor groeien mossen veel sneller.

Hoe werkt verticuteren?
Het is mogelijk om het gazon te verticuteren met de hand. Hiervoor gebruik je dan een verticuteerhark en ga je het hele gazon over. Dit is echter wel erg zwaar werk. Wanneer je een klein gazon hebt is dit een goede keuze. Wanneer je echter een groter gazon hebt, is het gebruik van een verticuteermachine een betere keuze. Dit zorgt er namelijk voor dat het werk lichter zal zijn. De verticuteermachine kun je gemakkelijk zelf aanschaffen, maar je kunt er ook voor kiezen om deze te huren. Uiteraard kun je ook het verticuteren van het gazon uitbesteden aan een hovenier. Hierdoor weet je namelijk zeker dat het op een juiste manier gebeurd. Als het verticuteren voltooid is, zal het gras er niet erg mooi uitzien. Dit is heel normaal en hoort ook zo. Het gras zal zich weer langzaamaan herstellen en het resultaat van het verticuteren zal dan ook binnen no-time zichtbaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *