Een van de meest bekende bomen van Nederland is de conifeer. Coniferen staan bekend als enigszins saaie bomen die vaak enkel dienen als heg of als een tuinafscheiding. Daar lenen deze bomen zich ook ideaal voor, vandaar dat vele tuinen in Nederland coniferen als een tuinafscheiding gebruiken. Toch zijn coniferen meer dan alleen een saaie heg. Omdat er zo ontzettend veel soorten coniferen zijn kun je ook coniferen in allerlei andere soorten en vormen krijgen. Bepaalde soorten coniferen laten zich ook ideaal in een bepaalde vorm knippen, zoals een bolvorm of een zuil.
Wat zijn coniferen?
Een conifeer is niet één bepaalde soort boom. Coniferen is een verzamelnaam voor een hele grote groep verschillende soorten naaldbomen. Naar schatting vallen onder coniferen zo’n 600 verschillende soorten naaldbomen. Het belangrijkste kenmerk van coniferen is dat ze ook in de winter groen blijven. Een enkele soort conifeer zoals de lariks zal in de winter zijn naalden verliezen. Ook zijn alle coniferen naaldbomen. De naalden zijn het blad van de conifeer. Een ander kenmerk is dat de meeste coniferen kegeldragers zijn. Dit houdt in dat de zaden van de conifeer in een kegelvrucht zitten, zoals de overbekende dennenappel. Je ziet coniferen vooral in gebieden met een koud tot matig klimaat. In landen met een tropisch klimaat zul je ze niet veel tegenkomen. Daarnaast zijn coniferen erg belangrijk voor de economie. Ze zijn namelijk de belangrijkste houtleveranciers ter wereld. Het hout van de conifeer wordt naaldhout genoemd en is een belangrijke houtsoort die voor allerlei toepassing gebruikt kan worden.
Hoe onderhoud je coniferen?
Belangrijk is om bij de aanschaf van een conifeer te kijken hoe groot hij wordt. Hoe klein je een conifeer ook koopt, in de loop der jaren kan het uitgroeien tot een enorme boom. Wanneer je een conifeer niet als haag wilt gebruiken, maar als een solitaire boom dan is het verstandig om niet meerdere coniferen dicht bij elkaar in de buurt te planten. Ze kunnen namelijk breed worden en zitten elkaar dan in de weg en er blijft weinig zonlicht over. Dit geeft dan ook een donkere en saaie indruk. Het snoeien van de conifeer is een belangrijk onderdeel. Vooral wanneer je wilt voorkomen dat coniferen te hoog groeien. Snoei nooit achter het groen want de kale taken zullen niet meer uitlopen. Daarnaast houden coniferen van een lichtzure grond. Je hoeft de grond niet met kalk te bewerken, maar één maal per jaar speciale coniferenmest is voldoende.
Enkele soorten coniferen
De bekendste conifeer is de den. De den komt oorspronkelijk uit het noordelijke halfrond. Enkele soorten van de den zijn de fijnspar of de zilverspar. Toch valt een spar weer niet onder de dennenfamilie. De spar is weer een andere tak van de conifeer en is overbekend omdat hij vaak dient als kerstboom. Ook de lariks valt in de coniferenfamilie en is één van de weinige soorten die in de winter zijn naalden laat vallen. De taxus is een bekende conifeer die zeer geschikt is om als haag te gebruiken. Hij is namelijk goed in een strakke vorm knippen.