Het zal je maar gebeuren. Je ligt nietsvermoedend in je bed , terwijl de benedenverdieping binnen no time in lichterlaaie staat. Of je nou vergeten bent het stoffilter van de droger leeg te halen, een kaarsje vergeten bent uit te blazen of het gas aan hebt laten staan. Een ongeluk zit in een klein hoekje, een brandje dus ook. Een brand, iets wat je liever voorkomt. Lees hier hoe je de brandveiligheid van je woning kunt vergroten!
Rookmelders redden levens
Wanneer jij prinsheerlijk in je bedje ligt te slapen, is de kans groot dat je een brand niet eens opmerkt. Ver weg in dromenland ruik jij geen brandlucht, laat staan dat je merkt dat de droger in het washok in lichterlaaie staat. Overal kan brand uitbreken en een gewaarschuwd mens telt voor twee. Zorg dat er op iedere verdieping minimaal één rookmelder hangt. Met name op de plaatsen waar de meeste brandjes ontstaan, bijvoorbeeld in het washok of de keuken, doe je er goed aan om er eentje extra te plaatsen. Zorg dat je in de keuken een rookmelder plaatst die reageert op warmte in plaats van rook. Zo verraad de rookmelder het niet, wanneer je niet zo’n keukenprins of prinses bent. Hang de rookmelders per verdieping op in de centrale ruimten zoals de de hal of de overloop.
Gebruik brandwerende materialen
Hoewel je er alles aan doet om je huis te beschermen tegen brand, zit een ongeluk soms in een klein hoekje. Omdat je een brandje niet altijd kunt voorkomen, is het goed om voor jezelf na te gaan of de materialen in jouw woning wel brandwerend of brandvertragend zijn. Een normaal raam zal bij een brand binnen de kortste keren in duizenden stukje uiteen vliegen, maar brandwerend glas daarentegen. De kleinste dingen kunnen al helpen. Dingen waar je zelf misschien nooit bij stil zou staan. Weleens aan een inspectieluik gedacht? Het luik dat ervoor zorgt dat je makkelijk bij je leidingen en elektra kunt komen. Hoe fijn zou het zijn als dit luik deze kwetsbaarheden in huis ook kan beschermen tegen een brand. Bereid je huis goed voor op een mogelijke vlammenzee en laat snel een inspectieluik in huis installeren dat bestand is tegen al deze vlammen.
Brandblussers en vluchtroutes
Wanneer de rookmelder je vertelt dat er een brandje is en je er nog op tijd bij bent, kun je een brandje ook zelf blussen wanneer je over de juiste middelen beschikt. Zorg daarom dat je altijd een brandblusser of blusdeken in huis heeft om een beginnend brandje de das om te kunnen doen. Maar let op: doe dit niet wanneer er al te veel rook is gevormd en alleen als je makkelijk weg kunt komen zonder jezelf of anderen in gevaar te brengen. Over makkelijk wegkomen gesproken. Stel samen met je gezin een vluchtroute op, zodat iedereen in huis weet op welke manier ze het snelst naar buiten kunnen komen.