Tegenwoordig worden er veel woningen gebouwd, verbouwd of opgeknapt waarbij de houten kozijnen vervangen worden voor de kunststof of aluminium varianten. Erg zonde want hierdoor verliest een woning zijn unieke aangezicht en charme.

Waarom zou ik voor houten kozijnen kiezen?

Een goede vraag want bij de aanschaf zijn houten kozijnen een stuk duurder dan kunststof of aluminium kozijnen. Maar waar veel mensen vaak overeen kijken is de levensduur van de kozijnen. Door verwering moeten kunststof en aluminium kozijnen vervangen worden. Het nadeel van deze producten is dat meteen het hele kozijn vervangen moet worden en er bijna geen herstelmogelijkheden zijn. Bij hout ligt dit anders. Met goed onderhoud kunnen houten kozijnen jarenlang mee. Het voordeel is dat je hout kan opschuren en met een link verf weer zo goed als nieuw kan maken. Het oudste houten kozijn in Nederland vindt u in Maastricht en komt uit de 14e eeuw! Dit is natuurlijk een uniek geval maar het laat wel zien hoe lang houten kozijnen mee kunnen gaan.

Een bijkomend voordeel, en een stuk minder bekend, is de isolatiewaarde die houten kozijnen hebben. Door de hogere isolatiewaarde is uw huis dus beter geïsoleerd en hoeft u dus minder te stoken, wat weer voordeliger is voor uw energierekening. Daarnaast houdt het ook meer geluid tegen waardoor u ook minder overlast heeft van lawaai.

Wat geeft nu de charme aan de houten kozijnen?

Een langere levensduur is natuurlijk erg prettig, maar het aangezicht wil ook wat. Wat geeft nu zo de charme aan houten kozijnen? Hout is een natuurproduct waardoor elk flintertje en elke houtnerf uniek is. Hoe erg men in de fabriek ook probeert om in kunststof kozijnen de houtnerven na te bootsen, je ziet het er altijd aan af. Met houten kozijnen heb je dus een fraaier aangezicht van de woning.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.