De keuken van 2020 is duurzaam en connected

De conclusie die we mogen trekken nu keuken- en interieurspecialisten hun verwachte trends voor dit jaar bekend hebben gemaakt is dat de keuken van 2020 zowel duurzaam als connected is. Dit zijn namelijk de twee meest overheersende trends die worden genoemd door trendwatchers en keukenhandelaren. Steeds meer keukens worden gemaakt met duurzame materialen. Dit is een gevolg van de duurzaamheidstrend in de rest van het huis. Het was slechts een kwestie van tijd voor deze trend zich doorzette naar de keuken. Hetzelfde geldt voor de connectiviteit. Steeds meer mensen hebben een zogenaamde smart kitchen. Maar wat betekent dit nou precies?

Duurzame keukens

Het begon met duurzame apparaten die weinig stroom verbruiken. Er wordt gekozen voor de meest zuinige A+++ apparaten. Een nieuwe koelkast of koelvriescombi met het beste energielabel verbruikt namelijk maar de helft van de energie die een vergelijkbaar model met een slechter label verbruikt. Hetzelfde geldt voor ovens, magnetrons en vaatwassers. 

Inmiddels is ook het keukenmateriaal en de productie van dit materiaal verduurzaamd. Mensen willen nou eenmaal steeds vaker weten waar hun keuken vandaan komt en vragen of transparantie van het productieproces. Hierdoor worden er voornamelijk duurzame en natuurlijke keukenbladen gebruikt, zijn de kastjes van verantwoord gekapt hout en wordt er gekookt met elektriciteit in plaats van gas. 

Connectiviteit in de keuken

Ook connectiviteit in de keuken gaat dit jaar een stormachtige ontwikkeling doormaken. Huizen worden helemaal gevuld met slimme apparaten en ook de keuken moet eraan geloven. Er is immers geen plek in huis waar zoveel apparatuur te vinden is als in de keuken. Logisch dus dat deze apparaten op den duur ook smart worden. Welke apparaten kun je aan denken? 

Koelkasten kunnen bijvoorbeeld aangeven wat de status van je voorraad is. Is de melk bijna op? Dan krijg je een notificatie op je telefoon. Het wachten is nu op een koelkast die ook aangeeft wanneer er een onderdeel kapot is en welke dat dan is. Er bestaan namelijk wel al vaatwassers die dit aangeven. Dat is niet het enige wat deze vaatwassers kunnen. Sommige vaatwassers meten ook hoe veel vuile vaat er instaat en past hier de water- en energiehoeveelheid op aan. Je ziet hier dus dat de duurzaamheidstrend en de connectiviteitstrend samenkomen. Met behulp van connected apparaten wordt het energieverbruik teruggedrongen. 

Als je keuken inspiratie op gaat doen voor je nieuwe keuken kijk je waarschijnlijk niet meer op dezelfde manier naar alle keukens als een aantal jaar geleden. Er bestaat nu een grote kans dat je gaat voor duurzaamheid in productie én energieverbruik, toch? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *