De levensduur van kunststof kozijnen

Hoe lang kunststof kozijnen precies meegaan is uiteraard afhankelijk van verschillende factoren. Als je je kunststof kozijnen goed onderhoud kunnen ze langer meegaan, maar als ze schade oplopen en worden verwaarloosd zullen ze eerder aan vervanging toe zijn. Maar gemiddeld genomen gaan kunststof kozijnen ongeveer 50 jaar mee. Dit houdt in dat je als woningeigenaar vaak slechts één keer in je leven hoeft te investeren in kunststof kozijnen. Houten kozijnen hebben daarentegen slechts een levensduur van 20 tot 25 jaar. Dit maakt kunststof kozijnen een stuk duurzamer dan houten kozijnen. De combinatie van de lange levensduur en het makkelijke onderhoud zorgt ervoor dat veel mensen voor kunststof kozijnen kiezen.

Waar moet je op letten voor de beste kwaliteit

Als je kunststof kozijnen aanschaft wil je natuurlijk ervan verzekerd zijn dat je kozijnen van een goede kwaliteit koopt. Het is dus belangrijk dat je ze koopt bij een betrouwbaar bedrijf, echte reviews zijn een goede betrouwbaarheid indicator. Soms is het verstandig om te kiezen om te investeren in iets duurdere kozijnen van een betere kwaliteit. Als de kozijnen van goede kwaliteit zijn houdt dit meestal in dat de levensduur ook langer is, op lange termijn verdien je je investering dus weer terug. Om zeker te zijn van de kwaliteit zijn er verschillende keurmerken. Het VKG-keurmerk en het KOMO keurmerk zijn er om de kwaliteit te garanderen.

Nadelen van kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen hebben echter ook een aantal nadelen. Kunststof kozijnen hebben de eigenschap dat ze in de loop der jaren kunnen verkleuren. Deze verkleuring vindt plaats door zonlicht en gebeurt enkel bij ramen waar de zon veel op schijnt. Ook is het vooral een probleem bij oudere kozijnen. De nieuwe kunststof kozijnen hebben een betere UV-bescherming, en hierdoor is de kans op verkleuring bij nieuwe kozijnen minimaal. Ook zijn beschadigingen in kunststof kozijnen moeilijker te repareren dan bij houten kozijnen. Verder loopt kunststof sneller schade op dan aluminium. En tot slot is kunststof minder makkelijk te verven, het wordt afgeraden om een kunststof kozijn te schilderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *