De mogelijkheden met stansen

Stansen is een interessante techniek die men vooral gebruikt in de metaalindustrie. Wanneer je gebruik maakt van een stansmachine dan wordt er als het ware de plaat uit gestanst door middel van een machine. Hier gebruikt men vaak vrij dunne plaatmaterialen voor. Het plaatmateriaal dient als basismateriaal. Je kunt ook dezelfde vormen halen uit leer, karton, papier en textiel. Ook hiervoor wordt een stansmachine gebruikt.

Stansen in het kort
Wanneer hetgeen dat voortkomt uit de plaat het product is, dan speken we van stansen. Wanneer de overblijvende plaat als product fungeert, dan spreken van ponsen. Deze technieken worden vaak door elkaar gehaald. Je ook een reliëf in het product aanbrengen door het gebruik van stempels. Stempels die je voor het toepassen van de stans techniek op metalen worden gebruikt zijn gemaakt van hard staal.


Je kunt ook gebruik maken van een gecombineerde boven-stempel en onder-stempel. Dan moeten de metalen goed aansluiten op elkaar. Op het moment dat de stempel eenmaal gemaakt en gemonteerd is, dan kunnen er vaak duizenden producten worden gestanst. Wanneer alle producten zijn afgerond, dan worden de stempels vaak bewaard voor een ander project.

De stempels zijn key
Wanneer je producten uit een relatief dunne plaat stanst, dan maakt men gebruik van één, of meerdere stempels. Stempels maken vereist echter puur vakmanschap. Deze werkzaamheden kunnen vaak alleen worden verrichtdoor professionele gereedschapsmakers of soms zelfs speciale stempelmakers. Stempels worden verwerkt middels allerlei soorten technieken. Hierbij kun je denken aan frezen, boren of draaien. Sommige delen van de stempels worden ook gelast en door middel van schroefverbindingen vastgemaakt.


Dat de metalen goed op elkaar aansluiten is echt een sleutelfactor. Er wordt bij stansen namelijk vaak gebruik gemaakt van een gecombineerde boven-stempel en onder-stempel. Wanneer dit niet zo is, en de machine gaat draaien, grote kans dat de stempels op elkaar komen en vervolgens stukgaan. Veel professionele bedrijven die stansen gebruiken voor hun producten zijn vaak voorzien van een stempelmakerij.


Je kunt ook meerdere soorten stempels tegelijk laten stansen. In dit geval worden er verschillende vormen stempels op de machine geplaatst. De stempels worden zoals eerder benoemd vaak bewaard. Het is zonde om deze na één productie al weg te gooien. Stempels zijn vaak vrij duur om te laten maken en er is vakmanschap voor nodig. Vaak kun je een stempel meerdere keren gebruiken. Wanneer je iedere keer een stempel na één keer zou weggooien, dan zou dit enorm veel extra bedrijfskosten opleveren. En daar zit geen enkel bedrijf op te wachten.

Stansen is dus een methode met heel veel mogelijkheden. Daarom is dit ook een methode die in heel veel verschillende soorten industrieën wordt toegepast. Je kunt veel soorten materiaal stansen in allerlei vormen. Je kunt stansen in metaal, leer, textiel karton en zelfs in papier. Vanwege deze redenen heeft stansen de massaproductie van vandaag mogelijk gemaakt.

Bron: bouwbedrijf-zuidholland.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *