De tuin onderhoudsvrij en budgetvriendelijk inrichten

De tuin onderhoudsvrij en budgetvriendelijk inrichten

Heerlijk genieten in de zon met een goed boek of een lekker glas wijn. Gezellig barbecueën met familie of met je vrienden een biertje drinken rond het vuur. Een mooie tuin biedt enorm veel meerwaarde aan je woning en levert veel voordelen op. Helaas levert een mooie tuin ook veel onderhoud op en dat brengt de nodige kosten met zich mee. Lang niet iedereen heeft de tijd om elke week het gras te maaien, om onkruid te verwijderen en planten en bloemen te snoeien. Gelukkig is het ook mogelijk om een tuin onderhoudsvrij en budgetvriendelijk in te richten. Hieronder vindt je de belangrijkste do’s en don’ts.

Gras

Gras vindt je in meer dan de helft van de tuinen. Het heeft dan ook een hoop voordelen. Je kunt er heerlijk op zonnebaden, veilig op spelen en het biedt een lekkere zachte ondergrond. Gras heeft helaas ook veel onderhoud nodig. Denk hierbij aan wekelijks maaien, maar ook aan bemesten. Bovendien heeft gras bescherming nodig. Plekken die te droog zijn, drogen op en plekken die te nat zijn gaan rotten. Het is dus nog niet eenvoudig om je gras het hele jaar door groen te houden. Wanneer je toch graag wilt genieten van gras is kunstgras in de tuin een goede optie. Het geeft je het idee van gras zonder het verplichte onderhoud. Als je goed rondkijkt kun vaak gratis kunstgras stalen aanvragen voordat je besluit daadwerkelijk over te gaan tot aanschaffen. Altijd handig indien je nog niet weet wat voor soort je precies zoekt.

Tegels

Veel mensen denken dat tegels een snelle en gemakkelijke oplossing zijn, maar ze zijn veel meer onderhoud nodig dan je denkt. Om te voorkomen dat je tuin veranderd in een klein oerwoud moet je de tegels goed bijhouden. Zo moeten bladeren en dergelijke wekelijks weggeveegd worden, moet alg regelmatig verwijderd worden en moeten de voegen wekelijks schoon gemaakt worden. Dat laatste is best een behoorlijke klus, want het onkruid tussen de voegen is vaak bijzonder hardnekkig. Een goede onderhoudsvrije oplossing is het gebruik van kleinere tegels. Tussen de voegen kun je dan bodembedekkers laten groeien. Dit voorkomt niet alleen onkruid, het geeft je tuin ook veel sfeer.

Grint en mulch

Grint is een onderhoudsvrije oplossing voor elke tuin. Naast het gebruik van grint kun je ook mulch gebruiken. Mulch is een combinatie van schelpen, kleine steentjes en andere organische materialen. Het wordt als een deklaag over de aarde gelegd waardoor onkruid minder kans krijgt. Mulch en grint hebben wel als nadeel dat het vrij hard is. Niet echt geschikt voor spelende kinderen of een middagje zonnebaden op een handdoekje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *