Doorslaand vocht, wat is het precies en hoe kan het bestreden worden?

Doorslaand vocht is een vochtprobleem met vervelende gevolgen dat kan ontstaan wanneer er veel regen of sneeuw tegen de buitenmuur van de woning sluit. Omdat de buitenmuur van zichzelf redelijk poreus is, kan het water daar relatief makkelijk een weg naar binnen dringen. Als het vocht nergens tegengehouden wordt dan zal de vocht ook de binnenmuur bereiken. Je kan de fouten maken door doorslaand vocht als optrekkend vocht te zien, aangezien ze op dezelfde plekken kunnen ontstaan. Je kan er zeker van zijn dat het gaat om doorslaand vocht wanneer er op dezelfde plek aan zowel de buiten- als binnenmuur natte plekken zitten. 

Oorzaken van doorslaand vocht

Buiten dat de bakstenen muren van zichzelf al een poreuze eigenschap hebben, zijn er nog meer oorzaken waardoor doorslaand vocht kan ontstaan. Dit zijn onder andere de volgende:

  • De gevel is beschadigd. Scheuren en barsten zijn natuurlijk een hele makkelijk doorgang voor water om naar binnen te dringen, je zet bij wijze van spreken de poort wagenwijd open. 
  • Een verkeerde afwerking. Vaak wordt er nog een afwerkingslaag tegen de buitenmuur aangezet, bijvoorbeeld pleister- of schilderwerk. Wanneer dit verkeerd gebeurd, of met een verkeerd middel, dan zal al het vocht wat al in de muur zit niet weg kunnen. Het is belangrijk dat het een ademend middel moet zijn, anders kan de muur niet op een natuurlijke manier uitdrogen. 
  • Lekkende dakgoot. Water kan makkelijker via spleten en kieren naar binnen dringen wanneer het langzaam van de buitenmuur glijdt, lekker dakgoten of ander hemelwaterafvoer kan dus ook voor vochtproblemen zorgen. 
  • Spleten rondom kozijnen. Elke opening is in principe een potentiële doorgang voor water om zich een weg naar binnen te wringen, dit geldt dus ook voor raam- en deurkozijnen. 

Doorslaand vocht bestrijden

Wanneer er sprake is van doorslaand vocht dan is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te bestrijden, gelukkig zijn er veel professionele bedrijven in Nederland die dit goed kunnen doen. Laat bijvoorbeeld je doorslaand vocht oplossen door Alpha Vochttechniek. Doorslaand vocht kan door middel van het uitvoeren van de volgende stappen bestreden worden:

  • Herstellen van de buitenmuur. Hierbij wordt de buitenmuur gecontroleerd op eventuele scheuren en barsten, eventuele slechte voegen zullen opnieuw gevoegd worden.
  • Buitenmuur reinigen. Het impregneren van de gevel is zeer belangrijk, voordat dit gebeurd zal de buitenmuur goed gereinigd moeten worden, bij teveel vuil kan het impregneermiddel zich niet goed hechten. 
  • Het impregneren van de gevel. Hierbij wordt er dus een speciaal middel op de muur gespoten welken doorslaand weten tegen zal gaan, een beschermlaag dus. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *