Een aquarium in huis: hoe pak je dat aan?

Je bent op zoek naar wat extra decoratie in huis, en dan iets wat echt opvalt. Een schilderijtje aan de muur is te standaard. Heb je ook nog eens tijd voor een leuke nieuwe hobby? Dan kun je een aquarium beginnen! Je hebt hierbij de keuze tussen een zoetwater- of een zoutwateraquarium. In een zoetwateraquarium horen andere vissen dan in een zoutwateraquarium. Ook staan er in een zoet aquarium planten en in een zout aquarium koralen en anemonen. Wil je graag een zout aquarium in huis, dan moet je hier op letten.

De grootte van het aquarium

Het begint natuurlijk bij de grootte van het aquarium. Die is natuurlijk afhankelijk van hoeveel ruimte en hoeveel budget je hebt, maar het is ook afhankelijk van hoeveel vissen je in het water wil hebben. Veel mensen zeggen dat je voor één centimeter vis ook één liter water nodig hebt. Heb je dus een vis van 5 centimeter, dan heb je een aquarium van 5 liter nodig. Maar heb je 6 vissen van 5 centimeter, dan heb je al een bak van 30 liter nodig. Voor een zoutwateraquarium is dit echter nog zeer klein. Je moet namelijk ook alle koralen en steen meerekenen; deze zijn essentieel voor een zoutwateraquarium. Je kunt kiezen voor een nano-aquarium, maar de meeste zoutaquariumhouders hebben toch wel een aquarium van minimaal 200 liter. Je kunt je hierover laten adviseren in een zeeaquarium winkel.

Techniek en water

Wanneer je een aquarium gekocht hebt, ben je er nog niet. Je hebt natuurlijk ook water nodig. Als je een zeeaquarium wil opbouwen, dan heb je ook zeewater nodig. Dit kun je vaak ook in de zeeaquarium winkel kopen; dit is vaak vers zeewater. Je kunt dit water echter ook zelf maken. Hiervoor heb je een osmose apparaat nodig. Dit apparaat haalt alle schadelijke stoffen uit kraanwater zodat het geschikt is voor in een aquarium. Daarna moet je zelf nog zout toevoegen. Naast een osmose apparaat, heb je ook nog andere techniek nodig. Je moet natuurlijk de omstandigheden van de oceaan nabootsen in je aquarium. En in de oceaan zijn golven! Daarom is het ook belangrijk dat je een stromingspomp hebt. Ook is de juiste filtering en verlichting erg belangrijk. Specialisten in de zeeaquarium winkel kunnen je daarbij helpen.

Levend steen, koralen en vissen

Om je aquarium goed op te bouwen, heb je levend steen nodig. In levend steen zitten alle goede bacteriën die je nodig hebt om een goede balans op te bouwen. Je moet je bak dan ook met levend steen enige tijd laten draaien om een goede waterkwaliteit te krijgen waarin vissen en koralen kunnen leven. Op een gegeven moment zal al het water groen worden, maar dat trekt ook weer weg. Hierna is het mogelijk om de eerste koralen en vissen toe te voegen. Kies dan koralen en vissen die tegen schommelende waterwaardes van een beginnend aquarium kunnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *