Een houten vloer isoleren: zo pak je het aan!

Heb je een koopwoning die is gebouwd voor 1990, en heb je een kruipruimte (nat of droog) onder je vloer op de begane grond, waarop je een houten vloer hebt? Dan is het goed om na te gaan of er al isolerende materialen onder je vloer zijn aangebracht. Zo nee, dan is er winst te halen, en als dit wel het geval is, dan is de kans groot dat het isolatiemateriaal inmiddels verouderd is. In dat geval kun je het beter laten vervangen. In dit artikel geven we uitleg over het aanbrengen van isolatiemateriaal onder je houten vloer. Daar zijn namelijk verschillende mogelijkheden voor. Kijk zelf hoeveel winst je kunt halen door te starten met het isoleren van je woning!

Waarom zou je je woning, je vloeren en je kruipruimte isoleren?

Er zijn vele redenen te bedenken waarom het zinvol is om te starten met het isoleren van je woning. Je houten vloer isoleren kan daar een belangrijk onderdeel van zijn. Als eerste zorgt extra isolatiemateriaal er namelijk voor dat je woning sneller opwarmt, en de warmte langer blijft hangen. Je betaalt hierdoor minder op je stookkosten. Als tweede is het natuurlijk gewoon prettig en behaaglijk als het niet meer tocht en altijd lekker warm is in je huis! Ook daarvoor: wie wil dat nou niet? En een goede vloerisolatie zorgt verder ook nog voor geluiddemping. Dat zal niet de hoofdreden zijn voor veel mensen om te starten met het isoleren van hun woning, maar is natuurlijk wel mooi meegenomen! En wist je dat in een geïsoleerd huis in de zomer de warmte juist beter buiten blijft als het erg warm is buiten, en je het binnen beter koel houdt? Ook dat is een hele fijne bijkomstigheid van het isoleren van je woning. En handig om te weten, betere isolatie van je woning, en specifiek betere isolatie van je vloer zorgt voor een reductie van CO2 uitstoot.

Je houten vloer isoleren via bodemisolatie (en met schuimbeton)

Bij deze manier van isoleren wordt er via de onderkant van de kruipruimte geïsoleerd. Het isolatiemateriaal wordt hierbij aangebracht op de bodem van de kruipruimte. Vervolgens komt daar dan doorgaans isolatiemateriaal bovenop, en daarbij kan het beste worden gekozen voor schuimbeton, vanwege de goede isolerende werking. Een kruipruimte isoleren kost gemiddeld zo’n 40 tot 90 euro per kuub. Hoeveel het exact kost hangt af van het vloeroppervlak, en de hoogte van de kruipruimte. En ook is de prijs per kuub lager als er meer kubieke meters schuimbeton worden gestort. Het beste kun je als je je houten vloer wilt isoleren en kiest voor bodemisolatie en/of vloerisolatie even een offerte opvragen bij een partij als Woodstock Vloeren. Een onderzoek van de isolatiestaat van je houten vloer is bij Woodstock Vloeren gratis als je een intake- en adviesgesprek aanvraagt.

Je houten vloer isoleren via vloerisolatie

Bij deze manier van vloerisolatie wordt er isolatiemateriaal aangebracht aan de bovenkant van de kruipruimte. Om precies te zijn wordt er bij vloerisolatie isolatiemateriaal aangebracht aan de onderkant van de vloer. Ook dit gaat op een goede manier warmteverlies tegen. Heb je een kruipruimte onder je huis die hoger is dan 50 centimeter, dan kan vloerisolatie en bodemisolatie allebei, en kun je je woning dus extra goed isoleren!

Magnesiet leggen over je oude houten vloer

Wil je je oude houten vloer laten liggen, dan is er nog een andere mogelijkheid om te isoleren. Je kunt over een oude houten vloer namelijk ook een laag magnesiet aanbrengen (een magnesietvloer dus). Dit is een duurzame dekvloer op basis van houtvezels die extra isolatie geeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *