Steeds meer mensen kiezen ervoor om een eigen huis te laten bouwen. Dat is ook niet zo gek, want deze optie kent veel voordelen ten opzichte van een bestaand huis kopen. Je kunt deze woning geheel naar eigen wens samenstellen, indien je uiteraard rekening houdt met de wensen van de gemeente, en de woning is gloednieuw waardoor deze de komende jaren weinig onderhoud zou vragen. Bovendien is het doorgaans voordeliger om een kavel te kopen. Er zijn echter wel enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Zeker als je de bouw van de nieuwe woning zo voorspoedig mogelijk wilt laten verlopen. In dit artikel zetten we de belangrijkste zaken op een rijtje.
Zelf klussen of uitbesteden?
Dit is de eerste vraag die je zal moeten beantwoorden voordat je een huis kunt gaan bouwen. Neem je de bouw van het huis namelijk geheel voor eigen rekening of schakel je een professional in? Je kunt er natuurlijk voor kiezen om dit zelf te doen, maar zelfs voor een ervaren klusser is dit meestal veel te veel werk. Zeker wanneer je hiernaast ook nog een fulltime baan hebt, is het eigenlijk geen mogelijkheid om ook nog een nieuwe woning te bouwen. Hierdoor neemt de verbouwing waarschijnlijk jaren in beslag. Bovendien beschik je meestal niet over het juiste gereedschap om de verbouwing geheel zonder hulp uit te voeren. Enkele klussen zelf doen is natuurlijk wel mogelijk. Afstanden meten met een laser afstandmeter en helpen bij het bouwen van constructies, muren schilderen of apparaten installeren zijn dingen die je goed zelf kunt doen. Laat de echte bouw echter liever aan een professionele aannemer over. Zo weet je zeker dat het goed en snel wordt gedaan.
Schakel de gemeente in
Voordat je je bouwplannen gaat uitvoeren is het natuurlijk wel belangrijk om te weten wat mogelijk is en wat juist NIET is toegestaan. Voor het bouwen van een nieuwe woning heb je uiteraard verschillende vergunningen nodig. Denk hierbij niet alleen aan een bouwvergunning, maar ook aan een goedkeuring uit het bestemmingsplan van de gemeente. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een gemeente een ander plan voor de door jou gekozen grond heeft. Hierdoor is het bijvoorbeeld niet mogelijk om te bouwen. Zorg er daarom voor dat de gemeente eerst toestemming geeft, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.
Hoeveel kost een nieuwe woning bouwen?
Hoewel de kosten voor een kavel relatief mee zullen vallen, moet je natuurlijk ook rekening houden met de totale kosten voor de bouw. Een nieuw huis bouwen is duur en kan nog veel duurder worden als je niet goed rekening houdt met onvoorziene uitgaven. Maar wat kost een huis bouwen eigenlijk? Met welke kosten moet je rekening houden?
Het is belangrijk om een duidelijke offerte aan verschillende aannemers te vragen. Vraag hierbij of ze rekening kunnen houden met onvoorziene uitgaven en materiaalkosten kunnen specificeren. Zo krijg je een duidelijk idee van de totale kosten. Begin het bouwproces met een kostenbatenanalyse en probeer tussentijds ook nog eens tijd te maken om de financiën door te nemen. Wees hierbij alert. Dreigen kosten uit de hand te lopen? Kijk dan waar je dit mogelijk kunt aanpassen, zodat je toch nog binnen het budget blijft. Reserveer daarnaast ongeveer 10% van je totaalbudget voor onvoorziene uitgaven, zodat je altijd een flink potje tot je beschikking hebt.