Een PVC vloer bovenop een houten vloer: kan dat?

Een PVC vloer is modern, het is onderhoudsvriendelijk en het is duurzaam. Kortom: de perfecte combinatie voor een mooie vloer. Maar, wat als je een nieuwe PVC vloer wil leggen, maar er nog een bestaande houten vloer in ligt? Kun je dan de PVC vloer over de houten vloer heen leggen?

In de volgende alinea beantwoordt ik die vraag, dus lees gauw verder

Kan je een PVC vloer leggen over je houten vloer?

Ja, je kan een PVC vloer over een houten vloer heen leggen. In principe kan je een PVC vloer over alle vloeren heen leggen, zolang ze maar voldoen aan een aantal eisen. De eisen zijn:

  • De houten vloer moet egaal zijn
  • De houten vloer met stof en vuil vrij zijn
  • Er moet een goede ondervloer onder liggen

Verder in dit artikel vertel ik je hoe je deze vereisten kunt uitvoeren en waarom.

Het egaliseren van de houten ondervloer

Een PVC vloer is erg gevoelig voor druk, daarom moet een PVC vloer altijd op een egaal oppervlak liggen; anders beschadigd de vloer. De eerste stap is daarom altijd om de houten vloer te egaliseren. Het doel van het egaliseren van de vloer is dus om ervoor te zorgen dat de druk eerlijk wordt verdeeld.

Er zijn twee verschillende manieren van egaliseren. Manier 1 is het waterpas maken van de vloer en manier 2 is het egaliseren van de vloer. Stel dat je een egale vloer hebt, maar je hebt oneffenheden in de vloer, dan moeten deze opgevuld worden.

De verschillende manieren van het egaliseren van een houten ondervloer

Ik hoor je denken:

Wat is nou precies het verschil daartussen?

Manier 1 is de beste manier, omdat je zeker weet dat alles goed ligt en er geen problemen ontstaan. Daarnaast is het altijd handig om een vloer te hebben die waterpas loopt. Het nadeel is dat niet elk huis een vloer heeft die waterpas is. In sommige gevallen met er daarom redelijk wat opgevuld worden om de vloer waterpas te maken. En daarom is er ook manier 2.

Manier 2 is de efficiëntste manier van egaliseren. Daarbij maakt het niet uit of de vloer waterpas is, zolang de vloer maar egaal is. Als er een hoek in de vloer zit, zorg dan dat deze hoek overal hetzelfde is. Als dit onmogelijk is, dan raad ik je toch aan om voor manier 1 te kiezen.

Stel:

Je vloer is al egaal, maar er zitten oneffenheden in. Dan is het enige dat je hoeft te doen deze oneffenheden opvullen. Dit doe je simpelweg met een egaliseerpasta en een plamuurmes.

Het schoonmaken en stofvrij maken van de vloer

Nou je vloer egaal is, is de volgende stap om al het stof van de vloer te verwijderen. Waarom is deze stap belangrijk? Omdat stof ervoor zorgt dat de PVC vloer zich niet goed kan binden met de ondervloer en zoals we eerder al hebben vastgesteld is het belangrijk dat de druk op de PVC vloer egaal wordt verdeelt en als dat niet het geval is dan beschadigd de vloer.

Omdat het een enorm lastige klus is, raad ik je aan om ruim de tijd te nemen en het goed aan te pakken. Als je daar niet de tijd voor hebt of je denkt dat het je niet lukt, schakel dan hulp in. Er zijn bedrijven gespecialiseerd in een pvc vloer leggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *