Een verticale tuin; 4 tips voor een DIY tuin

Verticale tuinen zijn hot & happening. Een verticale tuin is tegenwoordig niet meer weg te denken van jouw balkon, schutting of tuinmuur. Ze zijn een ideale manier om meer groen te creëren op minder oppervlak en daarom zeer geliefd in kleine tuinen. Een verticale tuin voegt echt iets toe aan jouw buitenruimte, maar kan ook zeker binnen! In dit artikel geven wij je 4 tips om hem zo mooi mogelijk te maken.

Zorg voor een stevige basis

Het is belangrijk dat je jouw verticale stuk groen een stevige basis geeft. Al die potten en hangsystemen kunnen best wat vragen van het oppervlak waarop je ze bevestigt. Denk daarom goed na over de ondergrond. Zware systemen hebben een stevig oppervlak nodig, zoals een bakstenen muur. Als je alleen beschikt over een lichte schutting of hek kun je beter kiezen voor een minder zwaar hangsysteem. Twijfel je over een geschikt systeem? Laat je dan adviseren door een tuinarchitect.

Denk goed na over de positie van je hangtuin

Als je maar een plek beschikbaar hebt voor je hangtuin moet je goed nadenken over de positie hiervan. Komt het oppervlak bijvoorbeeld veel in de zon, of is er juist veel schaduw? De plantsoorten die je gaat kiezen moet je hierop goed afstemmen. Heb je meer keuze in de plek waar jouw hangtuin komt, bedenk dan wat voor planten je er graag in terug wilt zien. Kies hier dan de plek op uit. 

Ga voor een eetbare verticale tuin

Altijd al een moestuin gewild, maar er nooit de ruimte voor gehad? Kies dan voor een eetbare verticale tuin! Een ideale manier om een moestuin te maken op weinig oppervlak. Je kunt kiezen voor moesgroenten, fruit of kruiden. Ideaal om meer smaak te geven aan jouw gerechten. Een verticale moestuin kan buiten, maar is voor binnen ook zeer geschikt! Denk bijvoorbeeld aan kruiden zoals munt en basilicum.

Kies je planten met zorg

Hierboven noemden we het al even, maar de locatie van jouw verticale tuin is erg belangrijk als het gaat om de planten die je er een plekje wilt geven. Zorg dat je hier duidelijke keuzes in maakt en stem deze af op de locatie, temperatuur (binnen of buiten) en luchtvochtigheid. Daarnaast moet je bedenken of je tijd hebt voor veel onderhoud. De ene plant kost namelijk minder tijd dan de andere. Denk ook na over wat voor tuin je wilt: ga je voor de eetbare moestuin, een siertuin of juist een schaduw- of binnentuin? Denk goed na over bovenstaande dingen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Een verticale tuin zorgt voor sfeer in jouw binnen- of buitenruimte

Een hangtuin zorgt gegarandeerd voor sfeer op jouw balkon, in je keuken of in de tuin. Soms zorgt hij zelfs voor sfeer op het kantoor: voor een verticale tuin is eigenlijk overal wel plek. Verticale tuinen zijn de ideale manier om dat ongebruikte stukje muur in te zetten. Tijd om je groene vingers te gaan gebruiken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *