Een wimpel kopen: wanneer gebruik je deze precies?

vlaggenmast

Een wimpel kopen

Elk jaar zijn er een aantal nationale feestdagen in ons land. Tijdens deze belangrijke dagen zie je op verschillende overheidsgebouwen en bij particulieren de nationale vlag. Nu zijn er verschillende regels opgesteld over het ophangen van de vlag en over het gebruiken van verschillende wimpels. Gebruik je deze altijd of zijn er beperkingen voor het gebruiken van wimpels? Mocht je nu geen idee hebben hoe dit ook alweer zit helpen we je graag verder met dit artikel.

Regels voor de vlag

De belangrijke rijksgebouwen moeten zich aan strenge regels houden voordat een vlag opgehangen mag worden. De regels die voor rijksgebouwen gelden zijn ook geldig voor lokale overheden. De particulieren, private instellingen en bedrijven hoeven zich niet aan strenge regelgeving te houden voordat er gebruik wordt gemaakt van de nationale vlag. Toch zijn er een aantal basis regels over wanneer je de vlag ophangt en hoe je dit precies doet.

De oranje wimpels

De vlag hang je alleen op bij belangrijke nationale gebeurtenissen. Hiermee staan we stil bij belangrijke nationale feestdagen .Het gaat hier dan bijvoorbeeld om het overlijden of de verjaardag van een lid van het koninklijke huis. Voor deze gebeurtenissen maak je gebruik van de oranje wimpel. Deze staat dan ook symbool voor belangrijke gebeurtenissen van het koninklijke huis.

Op andere feestelijke dagen of herdenkingsdagen zoals dodenherdenking maak je geen gebruik van een wimpel.

Voor de verjaardagen gelden deze vlaggen instructies alleen maar voor de leden van de koninklijke familie die hoog staan in de rang. De vlag hang je dan alleen op bij de verjaardag van de koning, koningin en de eerstvolgende troonopvolgers zoals de kinderen van de koning en koningin. Voor de rest van de koninklijke familie is het niet nodig om de vlag op te hangen.

Het ophangen van de vlag

Het is nodig dat de vlag wordt opgehangen aan een hoge stok. De vlag mag de grond niet raken omdat het hierdoor een gevaarlijk onderdeel van de openbare weg zal zijn. Daarnaast moet een vlag altijd in het zicht hangen, op het moment dat de zon ondergaat moet je een vlag binnen halen.

Een vlag mag je alleen buiten laten hangen als deze verlicht wordt voor de voorbijgangers.

Halfstok hangen van de vlag

Het is een van de minder leuke momenten om de vlag op te hangen. Tijdens de dodenherdenking of het overlijden van een lid van de koninklijke familie is het nodig om de vlag halfstok te hangen. Dat klinkt eenvoudiger dan het is, het ophangen van de vlag doe je volgens een aantal regels.

De vlag moet eerst helemaal naar boven worden gehesen waarnaar de je vlag langzaam naar beneden haalt totdat hij op de helft van de stok hangt. Bij het strijken van de vlag moet deze ook eerst naar de top worden gebracht voordat deze naar beneden wordt gehaald.

Wil je een wimpel kopen? Dan weet je nu precies wanner je deze gebruikt. Ook is het meteen duidelijk wanner je de vlag nu wel en juist niet met een wimpel ophangt. Om verwarring te voorkomen weet je nu precies wat de regels zijn over het ophangen van de nationale vlag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *