Energie besparen op de verwarmingskosten

In deze wintermaanden zitten we er graag behaaglijk bij. Ondanks dat de wintermaanden niet meer zo koud zijn zoals vroeger, is het nog steeds behoorlijk koud. Daarom zetten we graag de verwarming aan. En dat is begrijpelijk. Maar het aanzetten van de verwarming kost ons maandelijks toch behoorlijk wat geld. Daarom hebben we een aantal tips op een rijtje gezet om toch het e.e.a. te besparen.

Besparen met de Thermostaat

Veel huishoudens hebben de verwarming altijd op een aangename (en dus hoge) temperatuur ingesteld staan. Hiermee wordt veel energie (en dus geld) verspild omdat we vaak van huis zijn. Zeker nu we slimme thermostaten in ons huis hebben hangen, kunnen we veel slimmer omgaan met onze verwarming

 • Zet de verwarming omlaag als je niet thuis bent.
  Overdag zijn we bijna allemaal aan het werk. Dan hoeft de verwarming niet zo hoog te stoken. Daarom kan de verwarming overdag op een graad of 15 gezet worden om energie te besparen. Vlak voordat je naar huis gaat kan je de verwarming wat hoger zetten waardoor je altijd in een behaaglijk huis terugkomt.
 • Ook ’s nachts de verwarming omlaag.
  Ook ’s nachts hoeft de verwarming niet op volle toeren te draaien. Het is verstandig om ’s nachts te temperatuur ook terug te schroeven tot ongeveer 15 graden.
 • Verwarming eerder omlaag zetten
  Als we dan de verwarming toch terugdraait voor de nacht, doe dat dan een uur voordat je naar bed gaat. De warmte blijft dan in de kamer hangen, maar u bespaard wel elke dag een uurtje stoken uit.
 • Houd deuren gesloten
  Houdt daarnaast de deuren van de verschillende kamers en ruimtes goed gesloten. Hierdoor kan de warmte minder makkelijk ontsnappen en stookt u niet voor de vogeltjes!

Besparen op de cv

Ook de cv-ketel kan een echt energievreter zijn. Laat de ketel daarom goed afstellen door een loodgieter. Daarnaast is het aan te raden om de pomp van de cv-ketel zo laag mogelijk te zetten. De nieuwste ketels weten namelijk precies de juiste snelheid. Dit passen ze dus ook automatisch toe.

Isoleer uw woning

Aan de andere kant van het spectrum bevind zich het isolatieverhaal van uw woning. We kunnen heel veel voorzorg maatregelen nemen omtrent de ketel en de thermostaat, maar als we ons huis niet goed isoleren dan kan de warmte alsnog zeer gemakkelijk ontsnappen. Het is daarom verstandig om een ronde door de woning te maken om te zien of overal goed geïsoleerd is. Het kan ook zijn dat het isolatiemateriaal aan vervanging toe is. Wij raden het gebruik van PIR isolatie ten zeerste aan vanwege de zeer goede isolatiewaarde. Daarnaast is het materiaal het dunste wat te verkrijgen is. Daarmee neemt het isolatiemateriaal ook het minste ruimte in beslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *