Ergonomisch je baby dragen

Wanneer pasgeboren baby’s worden opgetild, worden zij van nature altijd rechtop en dicht tegen de borst gehouden. Wanneer kinderen wat groter zijn, worden zij ook van nature op de heup van de ouder gezet met hun benen in de hurk-spreihouding. Deze manier van dragen, ergonomisch dragen, hoort bij de natuur van de mens. Maar wat houdt deze houding precies in? En waarom is het goed om je kind op deze manier te dragen?

Wat houdt ergonomisch dragen in?

Ergonomisch dragen houdt in dat het lijf van het kind in de natuurlijke positie wordt ondersteund. Dit gebeurt tijdens het optillen van je kind, maar kan ook worden gedaan tijdens het dragen van je baby in een draagzak, zoals een ‘Ergobaby’ van draagzak.nl. Tijdens het ergonomisch dragen van je kind, wordt je kind op zo’n manier gedragen dat het gewicht gelijkmatig wordt verdeeld over je eigen lichaam. Hierdoor krijg je dus minder snel last van je rug. Daarnaast draag je je kind op deze manier dicht bij je. Dit is prettig voor je kindje, aangezien jouw geur en lichaamswarmte rust geven. Ergonomisch dragen is dus prettig voor ouder en kind.

Ergonomische houding

De ergonomische houding wordt ook wel de ‘M-houding’, ‘hurk-spreidhouding’ of ‘kikkerhouding’ genoemd. Al deze benamingen duiden dezelfde houding aan. Het kindje zit hierbij rechtop en stevig tegen de ouder aan, waarbij de eigen knieholtes het kind ondersteunen. De knieën van het kind zitten hoger dan de billen en het kind heeft een licht gebolde rug. De schouders worden licht naar voren gebogen en de onderarmen rusten. Het hoofdje ligt mooi rechtop, waardoor er een vrije ademweg is. De kin ligt namelijk niet naar de borst. Het kind zit in de ergonomische houding altijd met het gezicht naar de ouder toe. Deze houding is de natuurlijke houding van het kind en dus een goede manier om je kind te dragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *