Ergonomisch werken tips

aan het bureau zitten

Als je veel achter een bureau werkt dan is het voor de gezondheid aan te raden om goed te blijven bewegen en de juiste werkhouding aan te nemen. Dit noemen we ook wel ergonomisch werken. Door ergonomisch te werken kun je voorkomen dat je last krijgt van lichamelijke klachten. Dit is niet alleen goed voor jou als werknemer maar ook voor jouw werkgever is dit van belang. Door ergonomisch te werken zorg je er namelijk voor dat je minder snel ziek wordt waardoor je thuis komt te zitten.

Wat is ergonomisch werken?

Ergonomisch werken is letterlijk het aanpassen van de werkzaamheden zodat het lichaam hier geen hinder van ondervindt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten werken als het gaat om bewegen. Je hebt statisch werk waarbij de spieren voor langere tijd in dezelfde houding blijven waardoor deze overbelast kunnen raken. Dynamisch werk zorgt er juist voor dat de gewrichten en spieren in beweging blijven. Hierdoor wordt de bloedsomloop gestimuleerd wat gezond is voor het lichaam. Dit laatste geval is wat je voor elkaar wilt krijgen met ergonomisch werken.

Tips voor op kantoor

Als je een kantoorbaan hebt dan is het belangrijk om de juiste houding aan te nemen achter het bureau. Dit doe je door het instellen van de bureaustoel, het bureau en het beeldscherm op de juiste hoogte. Zorg dat je goed rechtop zit en dat de bovenkant van het beeldscherm op ooghoogte zit. De stoel moet zo worden afgesteld dat de knieën licht gebogen zijn en de armen op de armsteunen kunnen rusten als deze in een hoek van 90 graden staan. Het bureaublad moet daarna op dezelfde hoogte als de armleuningen worden afgesteld.

Tips voor fysiek werk

Doe je aan fysiek werk waarbij je veel moet tillen dan moet je er vooral voor zorgen dat de spieren en gewrichten niet op de verkeerde manier belast worden. Het is hiervoor belangrijk dat je de juiste houding aanhoudt wanneer je bijvoorbeeld zware voorwerpen moet tillen. Hierbij is het belangrijk dat je de reg rug houdt en genoeg door de knieën gaat om het voorwerp op te tillen. Ook is het voor de rest van de werkzaamheden belangrijk om vooral de rug en de spieren te ontlasten.

Gezond aan het werk

Als je ergonomisch werkt dan ben je minder vaak ziek en voel je jezelf vaak ook fitter. Om ervoor te zorgen dat je goed ergonomisch kunt werken kan het zijn dat je bepaalde hulpmiddelen nodig hebt. In het geval van een kantoorbaan kan het zijn dat je een andere bureaustoel nodig hebt of bijvoorbeeld een in hoogte verstelbaar bureau. Ga hierover in gesprek met jouw werkgever, die heeft er immers ook baat bij dat jij gezond aan het werk kunt blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *