Extra aflossen op je hypotheek

Is het verstandig om extra af te lossen op je hypotheek of juist niet? Je zou bijvoorbeeld je extra spaargeld daarin kunnen investeren, maar ook een schenking of een erfenis. Daarnaast kun je in een keer een groot bedrag aflossen, of juist kleinere bedragen over verschillende momenten. De belangrijkste vraag is; kun je het geld écht missen? Zeker met oog op de toekomst is het erg belangrijk om dit goed uit te zoeken.

Hypotheek met BKR

Het kan zijn dat je te maken hebt met een hypotheek met bkr. Dit houdt eigenlijk in dat je leningen, afbetalingsregelingen en betalingsachterstanden worden geregistreerd. De achterstand van je hypotheeklening wordt hier ook in opgenomen. Er zijn positieve BKR-registraties en negatieve BKR-registraties. Hierin staat opgenomen of je wel of geen achterstandscodering hebt. Ondanks dat is een hypotheek met bkr nog steeds te verkrijgen.

Voordelen van extra aflossing

Er zijn natuurlijk voordelen aan het extra aflossen op je hypotheek.

  • Allereerst zullen je maandlasten dalen. Als je logisch gaat nadenken klopt dat natuurlijk. Je hypotheekschuld zal dalen en daardoor betaal je maandelijks minder rente over je hypotheek. Dit zal per maand dus wel schelen.
  • Daarnaast wordt je hypotheekschuld lager. De kans is hierdoor kleiner dat je een restschuld zal overhouden wanneer je het huis weer wil verkopen.
  • Tot slot is het voordelig dat, wanneer je een deel van je vermogen gebruikt voor de extra aflossing op je hypotheek, je dan ook minder vermogensbelasting betaald.

Nadelen van extra aflossing

Naast de voordelen zijn er natuurlijk ook nadelen aan het extra aflossen op je hypotheek.

  • Allereerst zal je financiële buffer kleiner worden. Het is daarom erg belangrijk dat je zeker weet dat je dat geld kan missen. Anders heb je misschien geld gebruikt voor de aflossing die je daarna nog nodig had voor iets anders.  
  • Je zal minder rente gaan betalen. En dan denk je; hoe is dat een nadeel dan? Nou, je kunt ook minder rente aftrekken van je eigen belastbaar inkomen. Dit zal leiden tot mogelijk meer inkomstenbelasting die je moet betalen.
  • Tot slot verlaag je je eigenwoningschuld. Het kan dan zo zijn dat je te maken krijgt met een bijleenregeling. Dit kan bij zowel het verkopen van jouw huis als bij het kopen van een nieuwe woning. De overwaarde van jouw huis zal dan gebruikt worden om de nieuwe woning te kunnen financieren. Je kunt anders geen gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek.

Afweging maken

Hierboven staan de voordelen en de nadelen van het extra aflossen op je hypotheek. Je zal een afweging moeten maken voor jezelf of je wel of niet gaat investeren in een extra aflossing op je hypotheek. Het is namelijk erg handig om je hypotheek helemaal afgelost te hebben, maar je moet ook denken aan het geld dat je daaraan uitgeeft. Mocht je een kleine buffer hebben, dan zou ik het zeker niet overwegen om extra af te lossen. Maar heb je nou een grote erfenis gekregen, dan kun je ervoor kiezen om een deel naar je buffer te doen en een deel te gebruiken voor de extra aflossing. Die keuze is aan jou, maar denk er zeker goed over na!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *