Gaatjes in hout: zit er nog actieve houtworm?

Houtworm wordt door veel huishoudens als een van de meest vervelende ongediertesoorten beschouwd. Niet alleen is de houtworm vaak lastig te traceren, ook het bestrijden van houtworm blijkt doorgaans een hele uitdaging te zijn. Dit is niet voor niets! Het beestje, welke doorgaans niet groter is dan een centimeter, weet zich tot diep in houten constructies op te houden. Veel mensen weten dat de houtworm te herkennen is aan kleine gaatjes, die het diertje in houten constructies veroorzaakt. Denk hierbij aan een houten kast, een houten vloer, het hout van je dakconstructie, enzovoorts. Het is belangrijk om de houtworm in een zo vroeg mogelijk stadium te laten bestrijden. Zo voorkom je dat de stabiliteit van houten constructies ernstig verzwakt wordt.

In dit artikel gaan we in op mogelijkheden om de houtworm te herkennen. De kleine gaatjes in het hout hoeven immers niet te betekenen, dat de houtworm hier nog actief is.

Gebruik van een vel wit papier voor het herkennen van houtworm

Om te controleren of de houtworm nog actief is in de getroffen houten constructies, kan het slim zijn om een vel wit papier onder het hout te leggen. Kijk na enkele dagen of er kleine houtsnippers op het papier te herkennen zijn. Indien dit het geval is, kun je ervan uitgaan dat er nog houtworm actief is. De snippers geven immers aan, dat er nog gangen geknaagd worden door de houten constructies. Mochten er geen houten snippertjes opvallen, dan is de kans groot dat de houtworm al vertrokken is.

Houtworm laten bestrijden in huis

Wanneer je gedetecteerd hebt dat de houtworm nog actief is, kun je deze het beste zo snel mogelijk laten bestrijden. Het voorkomt dat de gangen door het hout verder worden uitgebreid door het ongedierte. Zelf houtworm bestrijden is doorgaans erg lastig. De chemische bestrijdingsmiddelen uit de winkel zijn vaak niet krachtig genoeg om tot diep in het hout te komen. De houtworm wordt hierdoor niet gedood, terwijl je kinderen en huisdieren mogelijk wel in gevaar brengt. Er zijn professionele organisaties, die je hierbij kunnen helpen.

Zelf preventieve maatregelen nemen tegen houtworm

Mocht je regelmatig tweedehands meubels kopen of andere houten constructies mee naar huis nemen, dan is het belangrijk om deze te controleren op kleine gaatjes. Ook doe je er verstandig aan om het hout vooraf preventief in te smeren met beits. Beits schrikt de houtworm af, waardoor de kans kleiner is dat het diertje de meubels als doelwit zal nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *