Voor een lange tijd was gas vrijwel de enige manier om te koken. Later kwamen daar ook andere vormen voor, maar tot op heden is alleen de inductieplaat een ware rivaal voor de gasplaat. Wat is voor jouw keuken het beste? Dat ligt aan de eisen die jij aan het koken stelt.

Gasplaat

Tot op vandaag de dag blijft gas de meest voorkomende vorm van koken. Door middel van een gasaanvoer wordt een open vlam gecreëerd die voor de warmte zorgt. De voordelen van een gasplaat zijn:

  • Een van de goedkoopste opties
  • Precieze temperatuurregeling
  • Kan met vrijwel elke type pan gebruikt worden
  • Een gasplaat is mechanisch en gaat minder snel kapot dan een technologische kookplaat

Nadelen van de gasplaat:

  • Door de vorm zijn ze lastig schoon te maken
  • Door de open vlam kan er mogelijk gevaar ontstaan
  • Gasbranding is een natuurlijk verschijnsel en kan dus onvoorspelbaar zijn

Inductie

Op gas na de meest standaard kookplaat die je in een moderne keuken zal vinden. Door een magnetisch veld verwarmt deze plaat de onderkant van een pan wanneer deze in aanraking komt. De voordelen van inductie:

  • Door de platte glasplaat erg simpel schoon te maken
  • Door de techniek wordt de pan sneller verwarmd
  • Omdat de plaat niet direct hitte afgeeft is het een hele veilige optie

Nadelen van een inductieplaat:

  • Eist veel elektriciteit, niet elke keuken zal van nature een correcte aansluiting hebben
  • Extra veel installatiewerk
  • Speciale pannen nodig, dus dat is een mogelijke extra kostenpost als je die nog niet hebt
  • Mocht je vaak wokken of voor andere toepassingen hitte nodig, kan dat vaak niet op een inductieplaat

Verdere aandachtspunten

Bij het uitkiezen van kookplaten is het belangrijk om eentje te nemen met de juiste hoeveelheid kookzones. Voor veel mensen zullen 4 zones genoeg zijn, maar voor grote families of (hobby)chefs is het aan te raden om een grotere te pakken. Het soort kookplaat heeft invloed op de hoeveelheid kookzones gangbaar zijn.

Het is ook mogelijk om voor een combinatie van gas en inductie te kiezen. Bijvoorbeeld een normale inductieplaat plus nog een kleine gasplaat zodat je alsnog kunt wokken. Dit is niet heel gek, maar denk wel dat je dan ook beide aansluitingen moet hebben of moet inbouwen in jouw keuken.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.