De zomer staat weer op de stoep, wat meestal betekend dat wij van binnen naar buiten gaan. En dan ook de switch maken van een houtkachel als warmtebron naar een vuurkorf als gezellige toevoeging van de mooie zomeravond. Hoe kan je dit het beste verwarmen en is gedroogd haardhout de beste optie?
Verschillende types hout
Er zijn mega veel verschillende bomen en daarom ook mega veel verschillende types hout. Echter zijn niet alle hout types geschikt voor de haardkachel of vuurkorf. Wanneer een houtsoort niet geschikt is vindt er een onvolledige verbranding plaats. Dit kan resulteren in extreem veel rook of gewoon erg weinig warmte. Dit zijn twee dingen die je niet wilt hebben wanneer je de kachel aan gaat steken.
Wat hou(d)t gedroogd haardhout in?
Wanneer een boom net gekapt wordt heeft het nog veel vocht in zich. Dit vochtpercentage kan wel oplopen tot de 60%. Zoals hierboven omschreven, geeft nat hout veel ellende wanneer je de kachel of vuurkorf wilt aansteken. Wanneer een houtblok één jaar ligt, is het gemiddeld (verschilt per houtsoort) gereduceerd tot 30%. Om een goed houtblok te hebben voor in de houtkachel moet dit vochtpercentage onder de 20% zijn. Hiervoor moet het houtblok bijna twee jaar liggen. Eigenlijk houdt gedroogd haardhout dus uitgedroogd haardhout in.
Waarom is het de beste optie?
Dit type haardhout is de beste optie omdat het makkelijk aansteekbaar is en minder rookvorming geeft. Daarnaast is de warmteverdeling beter. Eigenlijk is het alleen maar positief. Een extra dimensie bij het smeulen van hout is het geknetter. Dit geeft een knusse en gezellige sfeer. Dit heeft niet elke houtsoort, voornamelijk naaldhout, maar het komt sneller voor bij gedroogd haardhout.
Gedroogd haardhout opslaan
Wanneer het hout twee jaar heeft liggen uitdrogen voordat het in je haardkachel komt, moet er ook met veel liefde voor worden gezorgd. Een houthok of afdak is daarom een ideale plek om alle houtblokjes in op te slaan. Dit is niet alleen erg goed voor het hout, het geeft ook een idyllische look aan de achtertuin.
Aansteken van het hout
Na het opslaan van het gedroogde haardhout rest er nog maar
één ding, het aansteken van het hout. Waarschijnlijk doet iedereen het op de
traditionele manier. Oude kranten, beetje sprokkelhout, misschien wat
terpentine en lucifers. De brandweer vindt het fijner wanneer dit gebeurd via
de Zwitserse methode. Een stapel maken waar de grote blokken onderop liggen en
kleinere bovenop. Zorg dat er veel lucht doorheen kan. Vervolgens bovenop het
kleinste hout een aanmaakblokje die je aansteekt met een aansteker. Dit is de
veiligste manier!