Goedkope energieleverancier, wel of niet overstappen?

Je kunt met verschillende zaken rekening houden als je op zoek bent naar een goedkope energieleverancier, zoals de opbouw van de tarieven, de looptijd van een contract, en de welkomstkorting. De vele energievergelijkingssites maken het zoeken naar een goedkope energieleverancier heel eenvoudig. Bij de meeste energievergelijkingssites kun je jouw huidige verbruik invullen, zodat je snel een overzicht krijgt van de energiekosten van andere leveranciers, dat gebaseerd is op jouw persoonlijke situatie. Zorg dus dat je de eindafrekening van je huidige energieleverancier bij de hand hebt, voordat je gaat vergelijken.

Vaste of variabele tarieven, wat is voordeliger?

Vaste tarieven voor energie bieden vooral zekerheid. De tarieven staan tot het einde van de looptijd van je contract vast. Je komt daarmee niet voor verrassingen te staan. Variabele tarieven worden twee keer per jaar aangepast. Ze kunnen dan dalen of stijgen. Van een daling profiteer je mee, maar een stijging is natuurlijk vervelend. Het loont zeker om dit regelmatig opnieuw te bekijken. Over het algemeen is een contract met een vast tarief gekoppeld aan een looptijd van een jaar het meest gunstig. Je bent dan elk jaar vrij om over te stappen naar een andere energieleverancier. De aantrekkelijke welkomstkortingen die vaak worden gegeven op contracten voor een bepaalde tijd maken dat je meestal een stuk voordeliger uit bent.

Is overstappen altijd voordeliger?

Onderzoek wijst uit dat regelmatig overstappen in veel gevallen voordeliger is. Dit hangt wel af van het contract met je huidige energieleverancier. Heb je nu een contract voor een bepaalde tijd, dan zit je hier nog aan vast totdat de looptijd van je contract is afgelopen. Overstappen mag wel, je betaalt dan alleen wel een boete over de resterende looptijd. Het is aan te raden om de goedkoopste energieleverancier 2019 te vergelijken voor het nieuwe jaar begint. Als deze resterende looptijd minder is dan twee maanden, dan is het vaak gunstig. Met een contract voor een onbepaalde tijd ben je altijd vrij om kosteloos over te stappen naar een andere energieleverancier. Het is sowieso de moeite waard om aan het einde van je huidige contract op energievergelijkingssites te kijken welke leverancier op dit moment het beste past bij jouw persoonlijke situatie en verbruik.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *