Gordijnen, keuze te over voor elk soort interieur

gordijnen gouda

Wist u dat de oorsprong van het woord gordijn ligt in de oud-Franse taal (gordine) of zelfs het Latijn (cortina), en dat dit begrip al in de 14e eeuw opduikt als voorhangsel van een deur, raam of bed?

Tegenwoordig hebben we het liever over raamdecoratie en dat beslaat een veel bredere invulling qua soort en materiaal. Voor gordijnen in Gouda, Zoetermeer en omgeving kom je dan al snel terecht bij Goudse Raamdecoratie, die geheel met deze moderne trends is meegegaan.

Het doel van gordijnen, of raamdecoratie

Met gordijnen wil je voornamelijk een scherm vormen tussen binnen en buiten. Het vormt een afscheiding, waardoor privacy verhoogd wordt en mensen niet zomaar naar binnen kunnen kijken.

Niet alleen nieuwsgierige mensen wordt het zicht ontnomen, het zorgt er ook voor dat binnenkomend licht gedimd of helemaal tegengehouden wordt.
Daarnaast kunnen vooral gordijnen ook isolerend werken, die warmte binnen en de kou buiten houdt. Tenslotte heeft raamdecoratie een esthetische functie en voegt iets toe aan de inrichting van bijvoorbeeld de woonkamer.

Soorten raamdecoratie

Gordijnen zijn van oorsprong van textiel gemaakt, waarbij er een onderscheid gemaakt kan worden in:
Overgordijnen
Vitrage
In-between

Vitrage is diffuus, terwijl overgordijnen de boel definitief afsluiten. De in-between gordijnen vormen een soort van tussenvorm.
Andere vormen van gordijnen zijn:
Plissés: geplooid
Vouwgordijnen: gevouwen
Paneelgordijnen: brede stoffen lamellen (Japanse gordijnen)
Wave-gordijnen: golvend

Daarnaast zijn er diverse vormen raamdecoratie gemaakt van voornamelijk kunststof.
Rolgordijnen: opgerolde jaloezie
Duo-rolgordijnen: dubbele opgerolde jaloezie
Jaloezieën: horizontaal gelaagd
Lamellen: verticale banen

Voorlichting

Als u in Gouda of Zoetermeer op zoek bent naar gordijnen of raamdecoratie, zorg er dan voor dat u zich goed laat inlichten over de voor en tegens van de verschillende soorten. Welke decoratie past het beste bij uw huis, wat is het doel er van en welke kleuren passen bij uw inrichting. Daarnaast zijn montage, bedieningsgemak en natuurlijk de prijs ook zaken waar je rekening mee moet houden. Dit allemaal geldt uiteraard ook voor als u gordijnen in Rotterdam.

Gordijnen Gouda

Normaal gesproken zit je er een poosje aan vast, dus een weloverwogen keuze heeft veruit de voorkeur.

Zijn uw gordijnen gekreukeld of vies? Laat uw gordijnen reinigen bij stoomwinkel! Zo hangen uw gordijnen snel weer fris en fruitig voor het raam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *