Wil je je geluid verbeteren? Er zijn veel voordelen aan het upgraden van je voorversterkers: het kan de geluidskwaliteit verbeteren, de vervorming duidelijker maken en het dynamisch bereik vergroten. Klinkt het niet allemaal geweldig? Waarom is dit belangrijk? Krijg je een beter geluid met een voorversterker? Een voorversterker is een grappig woord dat veel nieuwkomers in de platenindustrie horen. Nadat ze het hebben gehoord, denken ze er niet meer over na. Dat is jammer, want hoewel de voorversterker het minst interactieve studioapparaat is dat je ooit zult bezitten, is het misschien wel het belangrijkste.
Waarom heb je een voorversterker nodig?
Voorversterkers hebben een functie die vergelijkbaar is met die van versterkers, omdat ze eerst een signaal geven voordat het naar je luidsprekers wordt gestuurd. Een voorversterker werkt op twee manieren in een thuisbioscoopsysteem: schakelen tussen verschillende bronnen op lijnniveau en het versterken van het signaal voordat het de versterker bereikt. Met extra verwerking kan een zwak signaal sterk genoeg worden om ruis te voorkomen en een schonere output te verkrijgen. AV-receivers met ingebouwde voorversterkers hebben geen speciale voorversterker nodig. Veel mensen geven echter de voorkeur aan een aparte opstelling met een voorversterker en versterker. Een onafhankelijke voeding per component en een hogere gain zorgen voor het zuivere geluid. Is een voorversterker nodig? Je kunt een platenspeler, een cd-speler en een netwerkaudiospeler aansluiten als je meerdere bronnen hebt. Een eindversterker kan handig zijn als je van plan bent meerdere bronnen aan te sluiten.
Waarnaar te zoeken
Je wordt gebombardeerd met technische specificaties als je naar de specificaties van een voorversterker kijkt, waarvan de meeste je niets zeggen. De meeste ingenieurs kijken sowieso niet naar zulke dingen. Zijn één, twee, acht of meer kanalen voldoende voor je behoeften? Kies het aantal kanalen dat je nodig hebt bij het kiezen van een voorversterker. Het volgende is om het type te bepalen. Terwijl buizen- en FET-voorversterkers vaak sterk gekleurd zijn, zijn veel solid-state modellen minder kleurrijk. Dit zijn slechts enkele aspecten waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een voorversterker.