Heb jij al vloerverwarming in je huis?

vloerverwarming huis

 

Steeds vaker kiezen huiseigenaren voor vloerverwarming. Inmiddels worden veel nieuwbouwhuizen zelfs standaard geleverd met vloerverwarming, zo schrijft Vereniging Eigen Huis. Dit type verwarming is, zoals de naam al aangeeft, verwerkt in de vloer en werkt ofwel op elektriciteit ofwel middels warm water. Wil jij vloerverwarming aanleggen maar twijfel je nog wel of het de investering waard is? Dit zijn de grootste voordelen die vloerverwarming biedt!

Kies vloerverwarming voor een warm huis en een lagere energierekening

Allereerst is het goed om te weten dat je vloerverwarming zowel kunt inzetten als hoofdverwarming en als bijverwarming. Wanneer je voor die laatste optie kiest, zul je dus in sommige ruimtes vloerverwarming hebben terwijl je ook nog traditionele verwarmingssystemen behoudt (bijv. radiatoren). Met name als hoofdverwarming levert dit type verwarming vele fijne voordelen op. Het meest opvallend is natuurlijk het esthetische aspect. Omdat de verwarming in de vloer is verwerkt, zie je hier in huis helemaal niets van. Je hoeft dus niet langer tegen radiatoren aan te kijken die jouw interieur ontsieren! Zo behoud je alle ruimte in huis en ziet het geheel er strak uit.

Ook fijn is dat je, wanneer jouw huis vloerverwarming heeft, de thermostaat wat lager kan zetten. Omdat vloerverwarming een gelijkmatige warmte verspreidt, voelt het al snel aangenaam in huis – ook wanneer de verwarming zo’n 2 tot 3 graden lager staat. Vloerverwarming is natuurlijk verdeeld over de hele vloer: hierdoor is het overal lekker warm. Wanneer je radiatoren in huis hebt, voelt het soms een stuk koeler wanneer je verder weg bent van de verwarming. Bij vloerverwarming is dat dus niet het geval!

Terugkomend op het feit dat de thermostaat wat lager mag wanneer je vloerverwarming hebt, kunnen we ook zeggen dat je dankzij vloerverwarming ook kosten bespaart. Volgens cijfers van De Consumentenbond kan het voordeel oplopen tot zo’n 10 – 15 procent van je normale stookkosten!

Vloerverwarming betaalt zich terug

Dat vloerverwarming vele voordelen biedt, staat vast. Wat echter niet vergeten mag worden, is dat er uiteraard ook kosten bij komen kijken. Wanneer jij in jouw huis nog een traditioneel verwarmingssysteem hebt, zal de vervanging daarvan helaas niet gratis zijn. Wel geldt dat deze investering zich in de loop der jaren wel terugbetaalt. Zoals gezegd bespaar je namelijk flink op je stookkosten. Jaarlijks kan dit oplopen in de tientallen euro’s. Kiezen voor vloerverwarming is misschien geen besluit dat je van de ene op de andere dag maakt, maar het loont zeker om de stap te wagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *