Het leggen van graszoden; hoe gaat dat in zijn werk?

graszoden
graszoden

Wil je graag een nieuw gazon? Met graszoden kun je binnen een mum van tijd een frisgroen, dichtbegroeid gazon leggen. Wil je er zeker van zijn dat je ook lang kunt genieten van een mooi gazon, gebruik dan ons handige werkplan.

Maak de ondergrond schoon
Een schone ondergrond is belangrijk voor de aanleg van een nieuw grasveld. Verwijder al het onkruid, vuil, en stenen. Onkruid schiet namelijk snel door de nieuwe graszoden heen en dat is erg zonde van je nieuwe grasveld. Stenen moeten verwijderd worden om de grond goed te kunnen egaliseren. Ligt er al gras op de plek van het nieuwe gazon? Dan moet je dit eerst verwijderen. Als het maar om een klein grasveldje gaat, dan kun je dit met een spade omspitten. Wil je zeker zijn dat het gras niet terug groeit door de nieuwe graszoden? Bespuit het dan voor het spitten met een onkruidverdelger, zo is onkruid ook direct weg. Je kunt bij het omspitten eventueel ook bladaarde of wat compost mee spitten om de voedingstoestand van de bodem te verhogen. Heb je een groter gazon, dan kun je beter een graszodensnijder huren. Zo kun je het gazon volledig verwijderen.


Maak de ondergrond los

Om de ondergrond goed te kunnen bewerken, moet je deze losmaken. De nieuwe worteltjes van de graszoden groeien zo makkelijker in de bodem en losse grond is makkelijker te egaliseren dan harde grond. Handig gereedschap voor het losmaken, is een frees. Zorg wel dat je de grond overal even diep losmaakt, anders kan hij later gaan doorzakken.


Egaliseer de ondergrond

Je kunt de grond egaliseren met een hark en daarna aanlopen. Wil je een groter gazon, gebruik dan een lange plank of een wals.

Het is belangrijk om de grond goed te egaliseren, zodat je gazon ook mooi strak ligt straks. Een gazon met grote hobbels maait tenslotte erg lastig.


Bemesten

Strooi kunstmest of een organische mest op de ondergrond, zodat de graszoden snel wortelen. Als organische mest zijn kippenmestkorrels geschikt, kies je voor kunstmest, zorg dan dat deze stikstof, fosfor en kali in ongeveer gelijke delen bevat. Zorg dat je de mest overal gelijkmatig strooit, zodat het hele gazon de juiste hoeveelheid mest krijgt.


Graszoden uitrollen

Zo rol je graszoden het beste uit:

  • Om het minste snijverlies te hebben, kun je het beste aan de langste kant van het grasveld beginnen en beginnen met een rechte kant.
  • Zorg dat je de graszoden strak tegen elkaar uitrolt. Druk ze ook goed aan, vooral op de naden. Zo bevorder je de doorworteling.
  • Probeer brede naden te vermijden. Als je de zoden goed legt, is de bodem niet meer zichtbaar.
  • Begin achteraan aan je grasveld en werk dan naar voren toe. Zo hoef je zo min mogelijk over de klaargemaakte bodem te lopen en vermijd je schade.

Graszoden insnijden
Als je je graszoden hebt uitgerold, kun je beginnen met insnijden. Je hebt hiervoor een scherp gekarteld mes, zoals bijvoorbeeld een broodmes, nodig.

Zorg dat je aan de buitenste rand van het gazon hele graszoden legt. De rand is een kwetsbare plek, dus daar gebruik je liever geen losse kwetsbare stukjes voor. Ook legt dit een stuk makkelijker. Je kunt de graszoden dus het beste aan de binnenkant van grasveld snijden. Zorg wel dat de stukjes niet te klein zijn, dan hechten ze heel moeilijk aan de bodem.
Als je grotere stukken overhebt, dan kun je ze bewaren om eventueel later nog je gras te repareren.


Afwalsen van de graszoden

Als je de graszoden hebt gelegd, dan moet je ze nog afwalsen. Je kunt hier een lange plank voor gebruiken. Leg de plank over het gras heen en loop er dan overheen om het gras gelijkmatig aan te drukken. Schuif de plank iedere keer een stukje op, net zolang tot je het hele grasveld hebt aangedrukt. Heb je een heel groot grasveld, dan kun je het beste een wals gebruiken om je graszoden af te walsen. Deze kun je huren in een tuincentrum of bij sommige bouwmarkten. Het walsen is heel belangrijk om de lucht tussen de graszoden en de bodem te verwijderen. Zo wortelen de graszoden beter door en heb jij straks een prachtig grasveld!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *