Het ligbed- een eeuwenoude vorm van ontspanning

Het ligbed is een felbegeerd stukje meubilair voor mensen die op vakantie zijn. De hele dag genieten van de zon op een ligbed van het resort is de vakantiebesteding voor veel Nederlanders. Het is alleen niet gek dat iedereen deze vorm van luxe wil bemachtigen. Het ligbed heeft namelijk een rijke geschiedenis die lang teruggaat. Die zal in deze blog beschreven worden.  

Het oude Egypte 

Het ligbed waarop wij lange zomers kunnen doorbrengen is een afstammeling van de chaise longue. Archeologen hebben de vroegste voorbeelden in het oude Egypte vonden!  In deze tijd ontstond de eerste combinatie van een stoel en een ligbed. Dit model werd gemaakt van samengebonden palmbladeren. Om het ligbed comfortabeler te maken, pasten de Egyptenaren een constructie toe met houten lattenbodems, gefineerd met ivoor of ebbenhout. Het moderne ligbed is dus al millennia geleden uitgevonden.  

Popularisatie in de Rococo 

De moderne chaise longue werd voor het eerst gepopulariseerd tijdens de 16e eeuw in Frankrijk. Ze zijn gemaakt door Franse meubelmakers zodat de rijken kunnen uitrusten zonder zich terug te trekken in de slaapkamer. Het was tijdens de Rococo-periode dat de chaise longue het symbool werd van de sociale status en alleen de zeldzaamste en duurste materialen werden bij de constructie gebruikt. Tegenwoordig wordt de chaise longue gezien als een luxe item voor de moderne woning. Ze worden vaak gebruikt als aanvulling op de inrichting van een huis, zoals woon- of leeskamers, of als stijlvolle boudoirstoel voor op de slaapkamer. 

Moderne ligbedden

Natuurlijk zijn meubels die goed genoeg waren voor de farao’s blijven bloeien, met een paar wijzigingen in het ontwerp die het transformeerden tot de het ligbed die we vandaag de dag kennen. De chaise longue is niet meer alleen een chique ligstoel van allerlei dure stoffen maar is ook de benaming van de ligbedden waarop vele Nederlanders de zomer doorbrengen.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *