Hoe bespaar je kosten aan je diepvriezer?

De diepvriezer verbruikt jaarlijks veel energie en de kosten hiervan kunnen ook flink oplopen als je niet slim nadenkt over welke diepvriezer je gaat kopen, wat de positie van de diepvriezer is en wanneer je hem niet schoonhoudt. In deze blog lees je dus verschillende tips over hoe jij kosten kunt besparen aan je diepvriezer.

De juiste diepvriezer

Als allereerste is het goed om te weten welke diepvriezer je moet kiezen. Natuurlijk kan ik heel makkelijk één “beste” diepvriezer noemen, maar zo makkelijk is dat niet. Er bestaan namelijk heel veel verschillende soorten diepvriezers. Ook ligt het er aan met hoeveel man je in een woning leeft, alleen of met twee man heb je namelijk geen super grote diepvriezer nodig, deze verbruiken namelijk ook veel meer energie. Kijk ook naar de verschillende energieklassen die er zijn, hoe zuiniger de diepvriezer, hoe meer je bespaart op lange termijn.

Plaatsing van de diepvriezer

Ten tweede is de plaatsing van de diepvriezer heel belangrijk, je kunt namelijk honderden extra euro’s kwijtraken wanneer je de diepvriezer verkeerd neerzet. Let bij het plaatsen van de vriezer goed op dat je de diepvriezer waterpas zet. Wanneer je de vriezer ook maar een klein beetje scheef hebt staan komen er kieren, door deze kieren kan dan de lucht naar binnen komen, waardoor de diepvriezer weer meer energie kwijt is aan het koud houden van de binnenkant van de vriezer, zorg dus goed dat de grond precies waterpas ligt. Daarnaast is het verstandig om de vriezer niet helemaal tegen de muur aan te zetten, maar een aantal centimeter van de muur af. De diepvriezer stoot namelijk warme lucht uit aan de achterkant van de diepvriezer, als de diepvriezer helemaal tegen de muur staat kan de lucht nergens heen, waardoor de diepvriezer weer warmer wordt en meer energie moet verbruiken om de koude temperatuur te behouden.

Schoonmaken en schoonhouden

Ook belangrijk om niet te vergeten is het schoonmaken en schoonhouden van de diepvriezer, die doe je door de vriezer te ontdooien en door de condensor schoon te maken, de condensor zit aan de achterkant van de vriezer en is snel omringt door stof en ook hierdoor verbruikt de diepvriezer meer energie.

Een goed gesloten diepvriezer

Daarnaast moet je de diepvriezer nooit open laten staan, dit is natuurlijk logisch maar toch doen mensen dit vaak. Ook moet je altijd goed controleren of de vriezer goed gesloten is, controleer hierbij ook of de rubbers aan de deur het nog goed doen. Extra tip: ook betaal je te veel aan energiekosten wanneer je de vriezer kouder dan -18 graden hebt staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *