Hoe het design van de Eames DSW dé replica van de eeuw werd

design van de Eames DSW dé replica van de eeuw werd
Eames DSW is de bekendste Eames replica stoel die we continu tegen blijven komen. Gezien het verborgen comfort en simplistische karakter een prestatie an sich

Hoe het design van de Eames DSW dé replica van de eeuw werd 

Van meubels tot merkkleding en sieraden: replica’s komen we al tientallen jaren tegen en zijn daardoor de normaalste zaak geworden. Tenminste voor ons als consument. Voor bedrijven zijn replica’s juist het laatste waar ze mee te maken willen hebben. En de Eames replica ofwel Vitra replica, is daar misschien wel het belangrijkste voorbeeld vandaag de dag van, met de Eames DSW als pronkstuk.

Oordeel rechter: Eames DSW en andere modellen mogen geproduceerd worden

Vorig jaar kwam er een zaak voor de rechter waarin verrassend genoeg eens en voor altijd bepaald werd dat de iconische stoelen van Charles en Ray Eames niet meer auteursrechtelijk beschermd zijn. Oftewel, het reproduceren van Eames stoelen was weer legaal. Partijen als Woondetective, Designerchairs24 en POPfurniture waren door het dolle heen, gezien het feit dat het de grootste producenten van deze kopieën zijn.

Het interieur van de Nederlandse designliefhebber mag dus nu echt zonder enige twijfel van deze stoelen voorzien worden. Alhoewel in het buitenland nog veel onduidelijk is over het wel of niet toestaan van deze kopieën, is Nederland zoals altijd de buurlanden een stap voor.

Waarom we de Eames DSW replica het liefst kopen 

Van alle Eames replica’s is, niet geheel onverwachts, de Vitra DSW variant veruit het populairst. De Eames DSW heeft alles wat een iconische stoel nodig heeft om deze status te bereiken. Eenvoud zonder te eenvoudig te zijn. Kwaliteit zonder dit te nadrukkelijk uit te beelden. En vooral comfort waar comfort juist niet verwacht zou worden.

Het zijn de kleine dingen waar designliefhebbers warm van kunnen worden. De Eames DSW laat al jaren zien dit toch moeiteloos te kunnen doen.

Verder zien we de Eames DSW in de moderne woonkamer terug omdat het nu eenmaal een betaalbare en stijlvolle eetkamerstoel is. Replica of niet, kwalitatievere modellen bieden het comfort tegen een zachte prijs.

Bovenop het feit dat Scandinavian design momenteel in is, verwacht niemand dat Eames de komende jaren in vraag zal afnemen. De markt voor replica’s, met in het speciaal het DSW model, zal mogelijk zelfs verder kunnen toenemen.

Hoe de originators van de Eames Chairs hierover denken, Ray en Charles Eames, zal niemand weten. Het stel is namelijk al jaren niet meer in leven. Maar wat we wel weten, is dat het koppel ooit als doel had een stoel voor de massa te produceren. Met de komst van de Eames DSW replica’s is dit ze zonder twijfel gelukt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *