Hoe het gazon in de winter te verzorgen

graszoden

In de meeste delen van het land sluimert gras in de winter. In het land is het te koud om gras te laten groeien, dus wachten we geduldig op de lente, soms onder de sneeuw, soms niet. Maar de verzorging van het gazon eindigt niet helemaal in de winter. Probeer deze trucs uit om je tuin gezond te houden.

Bevruchten

Kunstmest toepassen met een spreider. Terwijl u de machine heen en weer over het gras beweegt, houdt u de hendel vast als een trekker, deze laat pellets los wanneer u ‘schiet’. Volg de instructies op het mestpakket. Pas alleen de aanbevolen hoeveelheid toe. Wees voorzichtig, want te veel kunstmest kan je gras verbranden.

Belucht uw tuin. Zorg voor wat extra lucht voor de graswortels door je gazon te beluchten. Gebruik een schop om pieken in de grond over je gazon te maken voor het planten van zaden. Als uw gazon groot is, wilt u misschien een gemotoriseerde beluchter huren of een handmatige.

Verspreid graszaad met koel weer. Koop graszaad dat voor ‘koel seizoen’ of dat ‘koel weer’ op de verpakking vermeldt. U kunt het zaad over het gazon strooien met dezelfde spreider die u voor de meststof hebt gebruikt. Probeer het zaad gelijkmatig te verdelen, zodat je later geen bosjes gras zult hebben.

Een alternatief is graszoden plaatsen. Zie Graszodengelegd.nl voor de prijzen van graszoden.

Hark en bewater het gazon. Sleep een hark over het gazon om klompjes aarde te breken en bedek de zaadjes een beetje. Geef het gazon water met de tuinslangenspuit. Houd de grond daarna vochtig, laat hem niet uitdrogen.

Meer tips voor winterklaar maken:

Maak het schoon. Het is uiterst belangrijk om geen puin, bladeren of speelgoed op het gazon achter te laten. Deze dingen kunnen het gras smoren, ziektecondities creëren en insecten, muizen en andere schadelijke plagen uitnodigen.

Verlaag de hoogte van uw maaier met een inkeping of twee de laatste paar keren dat u maait. Overmatig lang gras kan zichzelf verstikken, ziekte veroorzaken en kan worden beschadigd door bevriezings- en ontdooicondities. Snijd het gras echter niet zo kort dat u het op de hoofdhuid aanbrengt, waardoor de kroon van de plant blootstaat aan extreme omstandigheden.

Wees alert op ‘verkeer’. Onder de sneeuwbedekking of als het blootgesteld wordt aan slecht weer, zal sluimerend gras een bescheiden hoeveelheid verkeer verdragen. Een zwaar versleten pad zal in de lente langzamer groen worden en verdichting veroorzaken.

Houd de weersomstandigheden in de gaten. Gras is zeer veerkrachtig en kan een extreme winter verdragen, maar bepaalde omstandigheden kunnen op de lange termijn schadelijk zijn. Winters zijn vaak onvoorspelbaar en kunnen uw gazon in de loop van het seizoen door extreme omstandigheden leiden. Het beste wat u kunt doen is zorgen dat het gras is uitgehard. Als u eenmaal klaar bent met het onderhoud van de tuin kunt u zich concentreren op het schoonhouden van uw trottoir en het bouwen van sneeuwpoppen!

Liever het onderhoud van uw gazon uitbesteden? Schakel dan een professioneel hovenier in, er zijn voldoende hoveniersbedrijven die u kunnen helpen bij al uw tuinwensen en het onderhoud ervan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *