Een inbraak is een nachtmerrie voor iedere woningbezitter! Tijdens de inbraak kunnen inbrekers waardevolle en zeer dierbare erfstukken van je onteigenen. Denk aan de sieraden die je van je moeder gekregen hebt, de postzegelverzameling van je vader, enzovoorts. Daarbij kunnen er tijdens de inbraak als gevolg van het geweld wat inbrekers gebruiken, gevaarlijke situaties ontstaan. Inbrekers zullen er alles aan doen, om je ervan te weerhouden de hulp van bijvoorbeeld de politie of je buren in te schakelen. Dit zou de pakkans immers vergroten voor de inbrekers!
In dit artikel beschrijven we welke stappen je kunt zetten na een inbraak. Door de emoties die bij een inbraak vrijkomen, is het belangrijk om geen van deze stappen te vergeten. Een checklist kan zodoende handig zijn.
Maak voldoende foto’s en doe aangifte
Allereerst is het belangrijk om voldoende foto’s van de inbraakschade te maken. Deze foto’s heb je nodig om de kosten voor het herstel van de inbraakschade vergoed te krijgen via je verzekeraar. Daarbij is het verstandig om direct de politie te bellen. De politie zal bij je langskomen om de braaksporen op te nemen en eventuele sporen naar de daders van de inbraak veilig te stellen. Ook zal de politie direct een aangifte van je opnemen.
Laat de inbraakschade herstellen
Wanneer je aangifte gedaan hebt, is het zaak om de inbraakschade aan je ramen, deuren en sloten te laten herstellen. Inbraakherstel in Gent, Antwerpen, Breda of Eindhoven kun je aan een slotenmaker overlaten. Het wordt sterk afgeraden om de inbraakschade zelf te herstellen, aangezien de kans op een verergering van de schade relatief groot is. Daarbij worden de kosten voor het inschakelen van een slotenmaker vergoed door je verzekeraar.
Tip: laat een slotenmaker direct kijken of het mogelijk is om de beveiliging van je woning op andere manieren te verbeteren. Zo kan een nieuwe inbraak in de toekomst voorkomen worden.