Hoe kun je het best een gazon onderhouden?

tuin

Dat je een grasveld regelmatig moet maaien om het mooi te houden weet iedereen wel. Maar om een mooi gazon te krijgen en te houden heeft gras ook onderhoud nodig. In elk seizoen zijn er specifieke klussen om het gazon in topconditie te houden. De belangrijkste onderhoudsklussen vind je in dit artikel.

Gras maaien

Het meest voor de hand liggende karwei voor een mooi gazon is regelmatig maaien. Regelmatig maaien zorgt voor een mooie, dichte grasmat. Het maaien begint in de lente. In de lente zal eens in de 10 à 15 dagen maaien meestal genoeg zijn. In de zomer maai je vaker, ongeveer eens per week. Houd er rekening mee dat je in hele warme periodes het gras wat langer laat. Zo verbrandt het minder snel en kan het vocht beter vasthouden. In de lente en de herfst kun je het gras wat korter maaien. De laatste maaibeurt van het jaar zal ook in de herfst zijn en is afhankelijk van het weer.

Ruim, na het maaien van het gras, de afgemaaide resten op. Deze resten maken de bodem te vet en zorgen dat je gras minder goed kan groeien. Heb je geen zin om na het maaien nog alles op te moeten harken? Kies dan voor een maaier met opvangbak, zo verzamel je alle afgemaaide resten meteen tijdens het maaien.


Sproeien
Voor een mooi gezond, groen grasveld moet het gras genoeg water hebben. In de lente en de herfst zal dit meestal wel goed komen door de regenbuien, maar in de zomer moet je de natuur soms een handje helpen. Sproei in droge periodes het gras regelmatig.

Gras moet niet uitdrogen, maar teveel sproeien is ook niet goed. Als je teveel en te vaak sproeit zal het gras veel oppervlakkiger gaan wortelen. Dan kan het juist sneller uitdrogen en dor worden als het opeens een paar dagen droog is. Het gras maakt dan geen lange wortels naar de diepere lagen van de grond meer aan. Juist in de diepere lagen zit nog vocht in droge periodes.


Bemesten

Van een grasveld “oogst” je regelmatig door te maaien en hierdoor verliest het ook voedingsstoffen. Gras heeft voor de constante groei voldoende mineralen en stikstof nodig. Er zijn specifieke mixen met meststoffen voor gras te koop. In deze mixen zit stikstof, fosfor en kalium, of kortweg N+P+K. In de gazonmest zitten de mineralen in de juiste verhoudingen gemengd om je gras in topconditie te houden. Er bestaan ook mengsels die zijn aangepast op de verschillende behoeften per seizoen.


Onkruid en mos

Bij de aanleg van een gazon kun je al maatregelen nemen om de kans op mos later te verminderen. Meng de grond met turf of fijn zand. Zo wordt de grond luchtiger. Bij een bestaand gazon kun je het verticuteren om meer lucht in het gazon te krijgen. Met het verticuteren haal je de viltlaag weg die in het gazon zit en verwijder je mos en dood gras. Heb je een klein gazon dan kun je een verticuteerhark gebruiken, voor een groot gazon kun je een verticuteermachine gebruiken. Deze is ook vaak te huur.

Ligt je grasveld in de schaduw, dan is de kans op mos veel groter. Kies dan in ieder geval voor een speciaal grasmengsel voor schaduwplekken, om de kans op mos zo klein mogelijk te maken. Je kunt mos ook bestrijden met bestrijdingsmiddelen met ferrosulfaat. Ruim, na het behandelen van het mos, het dode mos wel op.

Werken met bestrijdingsmiddelen verzwakt het gazon zelf ook. Zorg dat je na de behandeling van het mos het gazon extra bemest, zo kan het sneller herstellen. Er zijn heel veel verschillende onkruiden die in het gras opduiken en elk vraagt om zijn eigen aanpak. Weet je niet zeker welk onkruid er in je gazon zit? Vraag dan om advies aan een hovenier. Hij kan je ook vertellen hoe je het onkruid het beste kunt bestrijden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *