Hoe pak je een woningontruiming aan?

Hoe pak je een woningontruiming aan

Een woningontruiming is het leeghalen van het huis. De aanleidingen hiervoor zijn divers maar hebben één ding gemeen, de inhoud moet verhuisd worden. Hoe pak je dat aan?

Aanleiding

Een woningontruiming ga je aan wanneer het huis leeg moet. De aanleidingen hiervoor zijn zeer divers:

  • je gaat verhuizen
  • je wordt het huis uitgezet
  • de woning is onbewoonbaar verklaard
  • oma gaat naar een verzorgingstehuis

In ieder geval moet er in alle zaken een plan gemaakt worden om alles te regelen voor het inpakken van alle spullen en het vervoeren ervan.

Plan van aanpak

Je kunt alles zelf regelen als je weet wat je moet doen of als je de hoeveelheid aankan. In sommige gevallen is het handiger om een specialist voor woningontruiming te laten komen. Dit is vaak het geval bij mensen die er alleen voor staan.

Je wilt alles zo nauwkeurig plannen dat je alles kwijt kan in het vervoer dat je gaat regelen en je wilt niets door elkaar halen opdat dingen kwijtraken of door elkaar. Dus hiermee is de eerste stap gemaakt: maak een checklist!

In de checklist stel je op wat je gaat meenemen, wat er weggegooid kan worden (of naar de kringloopwinkel) en wat in welke ruimte hoort te komen op de nieuwe locatie.

Elke ruimte apart

Om niets kwijt te raken en de spullen zoveel mogelijk bij elkaar te houden zorg je ervoor dat per ruimte alles bij elkaar komt in dozen. Label hierbij elke doos met de ruimte waar de spullen komen te staan (of waar ze eerst hebben gestaan).

Inpakken

Kleine spullen zijn goed in te pakken in dozen waarbij je op moet letten dat de dozen niet te zwaar worden. Bij boeken moet je er ervoor zorgen dat de doos niet helemaal gevuld is met boeken. Als extra opvulling kun je halverwege ook lichtere dingen bij doen zodat het niet zo zwaar wordt. Label de dozen om te weten wat erin zit.

Grote spullen worden lastiger maar om beschadiging te voorkomen kun je deze ook bescherming geven voor bij de verhuizing. Een koelkast, wasmachine of bankstel bijvoorbeeld kun je wikkelen in extra dik plastic. Op deze manier zijn ze nog goed op te tillen maar zullen niet beschadigd raken tijdens de verhuizing door de beschermlaag.

Vervoer

Voor het vervoer moet je rekening houden met de hoeveelheid aan wat je gaat verhuizen. Zorg er dus voor dat er voldoende ruimte is. Nu is het nog een kwestie van passen en meten.

Als er één gouden regel is dan is het wel dat grote materialen eerst gaan, zo blijft er restruimte over voor de kleine dingen zoals de verhuisdozen. Hierdoor weet je ook wat je overhoudt aan kleine spullen die je eventueel nog met de auto kan wegbrengen.

Nieuwe locatie

Als het goed is weet je al welke ruimte in de nieuwe woning voor wat gebruikt gaat worden. hierdoor is makkelijk om de spullen van de verhuizing uit te laten en direct naar elke ruimte apart te brengen. Daarna komt pas het grote spul eruit dus hou er rekening mee dat de kleine spullen in de ruimtes nog even aan de kant moeten voor het grote spul om neer te zetten.

Weggooien

Van tevoren heb je ook al een lijst gemaakt van de dingen je apart hebt gehouden om weg te gooien. Het weggooien of naar de kringloop brengen kun je voor of na de verhuizing doen. Zolang deze spullen maar bij elkaar blijven (in een doos) blijft het overzichtelijk.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *