Hoe verloopt de verkoop van een huis?

Het verkopen van je huis is een belangrijke periode in je leven. Het komt meestal niet vaak voor dat je jouw woning verkoopt. Is het voor jou de eerste keer? Dan is het handig om vooraf goed te onderzoeken hoe het verkoopproces werkt. Zo ben je tijdig op de hoogte van wat je zelf moet doen en wat je allemaal moet regelen.

Om jou op weg te helpen met het verkopen van je woning, kun je in dit artikel alles te weten komen over wat je moet doen voor de verkoop aan en welke verschillende keuzes je kunt maken. Zo kun je bijvoorbeeld tussen verschillende makelaars kiezen.  Ontdek hoe simpel het verkopen van je huis kan zijn, met en zonder traditionele makelaar!

Mijn huis verkopen, hoe moet dat?

Bij het verkopen van je huis komt een heel proces kijken, die je grofweg in drie fases kunt onderverdelen. Alle drie fases zijn totaal anders en vragen daarbij om andere expertises en activiteiten. Bij elke fase kun jij jezelf betrekken en kun je daarnaast een makelaar voor raadplegen. Maar wat zijn deze drie fases? De drie fases bij het verkopen van je huis bestaan uit:

●   De voorbereiding

●   De verkoopfase

●   De overdracht

De voorbereiding is de eerste fase in het verkoopproces. Je hebt immers tijd nodig om verschillende dingen te regelen, zodat je helemaal klaar bent voor bezichtigingen en zelf ook kunt verhuizen naar een andere woning. De voorbereiding wordt gestart op het moment dat jij beslist dat je jouw huis wil gaan verkopen.Hier komen verschillende taken bij kijken, zoals:

●   Je huis verkoopklaar maken

●   Een vraagprijs bepalen

●   Energielabel regelen

●   Starten met het promoten ( foto’s, advertenties, Funda, enz.)

Deze taken kun je zelf zeer goedkoop uitvoeren, maar je kunt ook gebruik maken van de kennis en ervaring van een makelaar. Een makelaar kan jou bijvoorbeeld helpen bij het bepalen van de vraagprijs. Ook kun je de promotie uitbesteden aan een makelaar, maar dit kun je natuurlijk ook zelf doen. Daarnaast zijn er verschillende manieren om je huis verkoopklaar te maken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld achterstallig onderhoud uit te voeren, je huis schoon te maken en spullen op te ruimen.

De meeste mensen hebben niet genoeg tijd of kennis om al deze klussen uit te voeren, waardoor nagenoeg elke huizenverkoper een makelaar in de arm neemt. Zo weet je zeker dat iemand met ervaring jou tijdens het proces helpt en begeleidt, om jou te ontzorgen. Zeker bij je eerste woningverkoop kan dit een prettige gedachte zijn!

Makelaar kiezen: traditioneel of online?

Voordat je het verkoopproces ingaat, is het belangrijk dat je een makelaar inschakelt. Dit is niet verplicht, maar wordt door ruim 95% van de verkopers gedaan. Vroeger was deze samenwerking verre van flexibel en moest je alle activiteiten uit handen geven aan de makelaar. Tegenwoordig is de samenwerking een stuk flexibeler. Zo kun je ervoor kiezen om zelf een aantal activiteiten uit te voeren en voor de overige taken een makelaar in te schakelen.

Met name online makelaars zijn hier uiterst handig voor, aangezien zij altijd een flexibele aanpak hebben. Bij een online makelaar koop je geen all-in pakket, maar kijk je samen naar alle activiteiten en kun je zelf kiezen voor welke klussen je een makelaar nodig hebt. Zo kun je snel en overzichtelijk alles in het verkoopproces regelen, terwijl je ook bij het proces wordt betrokken.

Waar heb ik een makelaar voor nodig?

Wanneer je de keuze hebt gemaakt tussen een traditionele of een online makelaar, kun je verder kijken in het verkoopproces. Om jou een idee te geven van de activiteiten die een makelaar voor jou kan uitvoeren, nemen we je mee in het verkoopproces. Na de keuze voor een makelaar komt jouw woning in de verkoop terecht, waardoor je in de verkoopfase komt.

In deze fase komen er verschillende taken aan bod, zoals:

●   Bezichtigingen inplannen en uitvoeren

●   Contact met de makelaar van de potentiële kopers

●   Onderhandelen over de verkoopprijs

Alle bovenstaande taken kunnen worden uitgevoerd door jouw makelaar, doordat deze taken voor hem onder de dagelijkse werkzaamheden vallen. Een makelaar kun je daarom vertrouwen op dit gebied, aangezien de ervaring en kennis aanwezig is. Zeker wanneer je zelf niet genoeg kennis hebt van financiële onderwerpen, is het handig om dit uit te besteden.

Zeker wanneer je gebruik maakt van een makelaar die lokaal bekend is, is het handig om hem of haar hun werkzaamheden uit te laten voeren. De makelaar is immers bekend met alle woningen in de regio en weet precies wat de juiste vraagprijs voor jouw huis is. Een ervaren makelaar weet tevens wanneer er een grote vraag naar jouw woning is en of hoe hij kan zorgen voor een hogere verkoopprijs, waar jij zelf ook baat bij hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *