Hoe vind je een geschikte huurwoning? Lees het hier

Hoe vind je een geschikte huurwoning? Lees het hier

Wil je verhuizen of ga je het huis uit? Een huurwoning vinden kan best lastig zijn. Waar moet je precies op letten en waar moet je op zoek naar een huurhuis? In dit blog geven we je een aantal tips om de zoektocht wat te vereenvoudigen!

Sociale huurwoning of vrijesector?

Ten eerste is het belangrijk om te kijken welk huurhuis bij jouw situatie past. De huurmarkt is verdeeld in twee soorten woningen: vrije sector en sociale huur.

Sociale huur

Voor sociale huur gelden maximale inkomens. Woningcorporaties moeten het grootste gedeelte van hun woningen (80%) beschikbaar stellen voor huishoudens met een inkomen lager dan 36.000. Daarnaast is er nog 10% beschikbaar voor inkomens tussen de 36 en 40.000 euro. In de overige 10% zijn de corporaties vrij.

Kom je in aanmerking voor een sociale huurwoning? Schrijf je dan in bij een woningcorporatie die sociale huurwoningen aanbiedt. Je spaart hier maandelijks punten. Door middel van dit puntensysteem wordt de woning uiteindelijk toegewezen. Sommige huizen gaan ook op basis van loting.

Vrije sector

Heb je een groter budget, dan kom je in de vrije sector terecht. Hier is het vaak van belang dat je kan aantonen dat je meer dan een bepaald inkomen verdiend. Anders kom je niet in aanmerking voor de woning. Soms is de inkomenseis wel minstens 4 of 5 keer de huur.

Schrijf je in bij websites

Maar waar vind je het aanbod aan woningen? Er zijn steeds meer sites die de huurmarkt volledig in de gaten houden. Zij delen continu het laatste aanbod met je. Ook kun je op de hoogte worden gehouden via meldingen. Zo zie je het direct als er nieuw aanbod is. Het aanbod is af te stellen op jouw eigen wensen zoals budget en de oppervlakte. Een goede website waar je op kunt kijken is Huurstunt. Zij hebben een groot aanbod huurwoningen.

Breid je zoekgebied wat uit

Wil je bijvoorbeeld een woning huren in Utrecht maar kun je niets geschikts/betaalbaars vinden? Breid je zoektocht dan wat verder uit. Vaak zijn er ook veel woningen in de omliggende regio’s beschikbaar. De huurmarkt is nou eenmaal krap. Iets verder buiten de stad vind je vaak meer en een goedkoper aanbod. Sluit dit dus niet uit.

Hopelijk kun je na het lezen van dit artikel beginnen aan je zoektocht naar de perfecte huurwoning. We wensen je in ieder geval veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *