Hoe werkt een mobiele airco?

hoe werkt een mobiele airco

Er zijn tegenwoordig enorm veel verschillende mobiele airco’s verkrijgbaar. Waardoor een mobiele airco vergelijken erg verstandig is, voordat je deze koopt. Maar hoe werkt een mobiele airco eigenlijk? Dat leggen we je eerst uit!

Met een warmtepomp en een koelmiddel zorgt een mobiele airco voor koele lucht. De koelvloeistof in de airco haalt de warmte uit de lucht en blaast vervolgens de koele lucht de kamer in. Via een slang wordt de warme lucht naar buiten afgevoerd.

Naast het verkoelen van de ruimte werkt een mobiele airco ook als luchtontvochtiger. Koude lucht bevat minder waterdamp dan warme lucht. Het condenswater dat overblijft na het onttrekken van de warme lucht wordt opgevangen in de waterbak. 

Duurdere mobiele airco modellen hebben vaak ook een optie om de lucht in de ruimte te verwarmen. Een model met deze functie verhoogt zowel in de zomer als winter het wooncomfort.

Voordelen van een mobiele airco

Een mobiele airco is enorm makkelijk te installeren, waardoor ze ook gemakkelijk te verplaatsen zijn. Bij de installatie hoef je enkel de stekker in het stopcontact te steken, de slang uit het raam te hangen en de juiste temperatuur in te stellen. Je hoeft bij de aankoop van een mobiele airco geen rekening te houden met installatiekosten voor het inschakelen van een installateur, want dat is niet nodig. Door het installatiegemak kun je de airco ook gemakkelijk verplaatsen. Wil je s nachts de airco in de slaapkamer en overdag in de woonkamer? Dat is geen probleem. Binnen een paar minuten heb je de airco verplaatst en opnieuw geïnstalleerd.

Een ander voordeel van mobiele airco’s is dat de kosten een stuk lager zijn als je deze vergelijkt met een vaste airco. Als je op zoek bent naar een airco die je af en toe wilt gebruiken, dan kun je het beste kiezen voor een mobiele airco. Hieronder hebben we grootste voordelen nog eens voor je op een rijtje gezet:

  • eenvoudige installatie
  • goedkoop
  • gemakkelijk op te bergen
  • makkelijk verplaatsbaar

Nadelen van een mobiele airco

Alles heeft voordelen en nadelen. Ook een mobiele airco. Zo kunnen veel exemplaren  (lichte) geluidsoverlast veroorzaken. Het koelvermogen van mobiele airco’s is relatief laag, waardoor deze niet geschikt zijn voor grote ruimtes. Verder zijn mobiele airco’s vaak niet zo duurzaam. Dit komt omdat veel oudere modellen op het gebied van efficiëntie vaak wat laten liggen. Bij nieuwe modellen is dit tegenwoordig al een stuk beter. Alle nadelen hebben we hieronder ook voor je op een rijtje gezet:

  • (lichte) geluidsoverlast
  • laag koelvermogen
  • niet geschikt voor grote ruimtes
  • niet altijd even efficiënt 

Tip: Vergelijk mobiele airco’s

Overtuigd van de voordelen van een mobiele airco? Dan kan het nog best lastig zijn om een geschikt exemplaar te vinden. Het aanbod mobiele airco’s is enorm, waardoor we het begrijpen als je door de bomen het bos niet meer ziet. Het is daarom verstandig om meerdere modellen met elkaar te vergelijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *