We komen overal om ons heen vloeistoffen tegen die moeten worden vervoerd of bewaard. Hoe zorg je ervoor dat die vloeistoffen op de plekken blijven of komen waar zij horen, en hoe voorkom je lekkage?
Lekkage op kleine schaal: vervelend
Een flesje water in je tas dat toch niet zo goed afsluit als je had gedacht: heel vervelend. De meeste flesjes die je in de supermarkt koopt zijn niet per se geschikt om nadat je ze hebt geopend nogmaals te gebruiken. Of, beter gezegd: je kunt ze prima gebruiken, maar garantie dat ze niet zullen lekken, die heb je niet.
Dit soort flesjes zijn ‘lekproof’ doordat de dop er zodanig op gefixeerd zit, dat er niet of nauwelijks vloeistof langs kan. Je kent het vast wel, zo’n dop waarbij een randje achterblijft rond het flesje, terwijl je de dop zelf eraf draait. Is de ‘verzegeling’ verbroken, kun je het flesje nog steeds gebruiken. Het is ook niet zo dat de vloeistof eruit zal lopen, zeker niet als je de dop goed strak dichtdraait. Maar een risico, ja, dat loop je wel, want de dop zal nooit meer zo goed zijn afgesloten als bij aankoop.
Om die reden zijn er veel drinkflesjes te koop die juist wel bedoeld zijn om meerdere keren te gebruiken. Veel van hen zouden ‘lekproof’ zijn, al valt dat in de praktijk nog wel eens tegen. Om te zorgen dat een flesje een zo klein mogelijke kans heeft om te lekken, moet er een materiaal worden toegevoegd dat zachter is dan het materiaal van de dop en het flesje zelf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een rubberen ring in de deksel van de fles of beker. Als je de dop erop draait, zal het rubber zich iets vervormen, het is tenslotte zachter en flexibeler dan de rest van de materialen. Door deze vervorming wordt de kans op lekkage minimaal, er is hierdoor namelijk geen ruimte meer over tussen de dop en de fles.
Als lekkage grotere gevolgen kan hebben
Ditzelfde principe wordt ook toegepast op plekken waar lekkage écht niet mag voorkomen, zoals in de industrie. Als er hier lekkage ontstaat kan dit niet alleen enorm veel troep geven, het kan ook nog eens behoorlijk gevaarlijke situaties opleveren voor medewerkers en omwonenden.
De manier zoals deze wordt gebruikt bij een beker of flesje, door een ring van een zachter materiaal toe te voegen, zie je ook in de industrie veel; deze Oringen zijn bijna niet meer weg te denken. Een Oringen of X-ringen, een variant hierop die speciaal geschikt is voor dynamische verbindingen, zijn van een materiaal gemaakt dat kan vervormen, zodat ook bij deze verbindingen geen ruimte voor lekkage meer over is. De schaal is wat groter dan bij jouw drinkflesje, maar het principe blijft hetzelfde!