Industrieel interieur, wat is het en waarom is het praktisch?

Industrieel interieur, praktisch
Industrieel interieur

Vind jij een industrieel interieur ook helemaal te gek? Steeds vaker kiezen mensen deze bijzondere manier van inrichten ook voor de eigen woning. Maar hoe is het eigenlijk ontstaan en wat zijn de kenmerken van nu precies?

Wat is een industrieel interieur?

Industrieel interieur is gebaseerd op de fabrieksgebouwen en de inrichting daarvan in de 19e en de   20e eeuw. In een dergelijk interieur overheersen de kleuren zwart, wit en grijs. Het meubilair is altijd strikt functioneel, dus denk hierbij aan metalen en zwaar houten meubels die tegen een stootje kunnen. Voor de verlichting is ook functionaliteit gevraagd, denk aan grote lampen zonder versiering of bijzondere vormen. De basismaterialen blijven zichtbaar in het interieur, bijvoorbeeld beton en metaal.

De stijl waarvoor je kiest

De kenmerken maken al duidelijk dat het bij een industrieel interieur allemaal draait om functionaliteit. Dat zorgt voor een stoer en robuust beeld. Deze robuustheid kun je benadrukken door bijvoorbeeld te kiezen voor een gietvloer van beton. De accessoires kun je vaak vinden op rommelmarkten of bij handelaren in de vorm van oude fabriekselementen. Kies dan altijd voor de ruwe stoffen en passende kleuren (grijs, zwart of wit zijn altijd oké). Natuurlijk is een van de meest opvallende kenmerken van een industrieel interieur dat de leidingen ook bloot worden gesteld en de muren en betonnen vloeren onbewerkt blijven. Combineren is zeker ook mogelijk, zoals met een strak of modern interieur.

Tips voor een industrieel interieur

Als je besluit je interieur aan te passen naar industrieel hebben we hieronder een aantal tips voor je.

1. Maak eerst een moodboard

Kijk op internet naar het soort interieur dat jij ook zou willen hebben en leg dat vast op je moodboard. Daarna kan je aan de slag om gericht de bouwmaterialen te gaan zoeken die je nodig hebt om het interieur naar jouw wensen samen te stellen.

2. Neem meubilair met minimale details

Less is more hoort gewoon bij industrieel interieur. Daarom neem je meubilair dat zo minimalistisch mogelijk is. Erg mooi zijn meubels waar de interne mechaniek zichtbaar is gelaten, zoals bij Prouvé of La Corbusier.

3. Gebruik uitsluitend sobere kleuren

Een mooi industrieel interieur hoort natuurlijk sober te zijn. Als je alleen grijs, zwart en wit te weinig vindt, kun je natuurlijk als contrast ook hier en daar een kleurrijke ornament of meubelstuk gebruiken. Voorkom zeker dat de kleur gaat overheersen. Soberheid is de basis van je keuze immers geweest.

4. Verberg kabels en leidingen niet

Natuurlijk staat veiligheid altijd voorop en moet je ook de voorwaarden in je opstalverzekering van Diks bijvoorbeeld eerst goed doornemen om te voorkomen dat er op dat punt problemen kunnen ontstaan. Maar in een industrieel interieur zorg je ervoor dat leidingen en kabels zichtbaar blijven. Dat voorkomt dat de ruimte er te afgewerkt uit komt te zien.

5. Grote objecten

Bij industrieel interieur gaar het om grote ruimten, maar ook om grote objecten in die ruimte. Denk dus ook groot en probeer afgedankte grote objecten te vinden zoals een werkbank of een verweerd reclamepaneel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *