Is het verplicht om asbest in huis te verwijderen?

verplicht asbest in huis verwijderen

Heb jij een vermoeden van asbest in huis? Twijfel je om het te (laten) verwijderen? Maar vraag je jezelf af of dit verplicht is? Momenteel rust er geen verplichting op je om het asbest in je huis te laten verwijderen. Het is vaak wel verstandig om het asbest te laten verwijderen, zodat je ervan af bent en geen gezondheidsrisico’s meer loopt.

In 2028 wordt er een asbestverbod verwacht, waardoor al het asbest in Nederland verwijderd moet zijn. De kans is dus groot dat je het asbest zometeen wel verplicht moet laten verwijderen. Ons advies zou zijn om het asbest op korte termijn te laten verwijderen door een specialist in asbestsanering. Lees verder om meer te weten over het asbestverbod en of het verstandig is om asbest direct te laten verwijderen.

Asbestverbod in 2028

Op 1 januari 2028 moet al het asbest in Nederland verwijdert zijn volgens de planning van de overheid. Eerder stond dit verbod gepland op 1 januari 2024, maar om de haalbaarheid van het verbod te vergroten is het verbod verplaatst naar 2028. De verwachting is dat dit jaar het asbestverbod wel echt ingaat. In slechts uitzonderlijke gevallen mogen gemeenten uitstel tot 2030 verlenen.

Met het komende verbod op asbest doe je er als bedrijf en particulier goed aan om alvast te anticiperen en direct een offerte aan te vragen om het asbest te laten verwijderen. Zo weet je precies wat de kosten zijn. Indien mogelijk kan je de asbestsanering direct laten uitvoeren, maar ook is het mogelijk om eerst het offertebedrag bij elkaar te sparen.

Schakel een gecertificeerde asbestsaneerder in

Bij niet-hechtgebonden asbest is het altijd verplicht om een een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf in te schakelen. Echter mag je hechtgebonden asbest wel zelf verwijderen, mits het niet om een oppervlak groter dan 35 vierkante meter (m2) gaat. Echter brengt het verwijderen van asbest gezondheidsrisico’s met zich mee, daarom adviseren wij om dit door een specialist uit te laten voeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *