Is jouw woning geschikt voor een warmtepomp?

Gasloos wonen en duurzaam verwarmen zijn onderwerpen die steeds vaker besproken worden. Een warmtepomp is een van de mogelijkheden voor het verwarmen van je huis zonder gas. Maar hoe weet je nu of je woning geschikt is voor een warmtepomp? Moet je huis aan bepaalde eisen voldoen voor een warmtepomp? Wij zochten het voor je uit!

Isolatie: een belangrijke factor
We beginnen meteen met één van de belangrijkste factoren om te bepalen of je woning geschikt is voor een warmtepomp: de isolatie. Daarbij onderscheiden ze globaal genomen drie isolatiewaardes:

  • Niet of slecht geïsoleerd: wanneer je huis niet voldoende geïsoleerd is, heeft het plaatsen van een warmtepomp weinig zin. De benodigde cv-temperatuur is daardoor veel te hoog, dus dat levert weinig rendement op.
  • Matig geïsoleerd: dit is al iets gunstiger, maar nog steeds niet optimaal voor het rendement van de warmtepomp. Kijk of er mogelijkheden zijn voor extra isolatie.
  • Goed tot zeer goed geïsoleerd: een warmtepomp is in dit geval zeer goed toepasbaar.

Het bouwjaar van de woning
Het bouwjaar van de woning geeft een goede indicatie over de status van de isolatie van de woning. Het kan natuurlijk zijn dat er tussentijds iets is gedaan aan de isolatie zoals het aanbrengen van dubbelglas, spouwmuurisolatie of isolatie van het dak. Maar het bouwjaar geeft alsnog een goede indicatie van de isolatiewaarde:

  • Gebouwd tussen 1930 en 1975: niet goed geïsoleerd
  • Gebouwd tussen 1976 en 1982: matig geïsoleerd
  • Gebouwd tussen 1983 en 1991: redelijk goed geïsoleerd
  • Gebouwd na 1992: goed tot zeer goed geïsoleerd

Is je huis gebouwd na 1982? Dan betekent dit dat je huis waarschijnlijk voldoende geïsoleerd is voor een warmtepomp. Als dat niet zo is, kun je kijken of er mogelijkheden zijn om je huis extra te isoleren.

Het verwarmingssysteem
Heb je momenteel vloerverwarming liggen? Dan is je verwarmingssysteem ook geschikt voor een warmtepomp. Maar je kunt een warmtepomp ook met radiatoren combineren. Daar zijn goede mogelijkheden voor.

Dit artikel geeft je alvast een idee over de factoren die bepalen of je woning geschikt is voor een warmtepomp. Een installateur met de juiste ervaring kan je het beste advies geven voor jouw persoonlijke situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *