Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?

In tegenstelling van wat vaak wordt gedacht, zijn zonnepanelen meer dan geschikt voor het Nederlandse klimaat. Zelfs op bewolkte dagen kunnen ze elektriciteit opwekken. Dit klinkt natuurlijk ontzettend positief, maar voordat je begint met het vullen van jouw dakpannen met zonnecellen, is het belangrijk om te kijken of jouw dak geschikt is.

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

De meeste daken in Nederland zijn geschikt voor zonnepanelen. Zo, dat is al een positief begin. Maar we gaan natuurlijk wat verder kijken dan dat. Het installeren van zonnepanelen is een behoorlijke investering, dus je wilt er wel zeker van zijn dat dit statement ook waar is voor jouw woning!

  1. De richting van jouw dak. Idealiter zou jouw dak naar het zuiden gericht moeten  zijn, maar het is ook de moeite om zonnepanelen te installeren op daken naar het oosten of westen. Het verlies bedraagt hier namelijk maar tussen de 10 en 25 procent. Wanneer jouw dak op het noorden gericht is, of grotendeels in de schuw staat, zijn zonnepanelen misschien niet de beste keuze.
  2. De helling van jouw dak. Een hoek tussen de 35 en 50 graden is meestal het gunstigst. Maar dit betekent niet dat zonnepanelen niet rendabel zijn bij een platter of steiler dak.
  3. Structuur van je huis. Voordat je 500 kilo aan zonnepanelen op je dak plaatst, is het verstandig om te kijken of je dak structureel gezond is.
  4. Grootte van je dak. Heb je eigenlijk wel plek voor de panelen? Reken aan de hand van je elektriciteitsverbruik uit hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Kijk hierna naar hoeveel ruimte je nodig hebt – en beschikbaar hebt – op je dak. Houdt er rekening mee dat je geen zonnepanelen kunt plaatsen op de plek van de schoorsteen, dakraam of dakkapel.

Wil je verder gaan dan alleen zonnepanelen leggen? Dan hebben wij altijd meer tips voor je huis! Renoveer je badkamer, richt je tuin opnieuw in of creëer een smart home!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *